Niet jouw schuld!

Het versturen van zelfgemaakte naaktbeelden (sexting) lijkt toe te nemen onder Nederlandse jongeren. Dit geldt ook voor tienermeiden met een Marokkaans-islamitische achtergrond. Opvallend is dat zij relatief vaak negatieve ervaringen met sexting rapporteren. Dit verkennende onderzoek heeft als doel hulpverleners te laten zien hoe zij moeders met een Marokkaans-islamitische achtergrond kunnen ondersteunen in de opvoeding, zodat negatieve gevolgen van shame sexting onder tienermeiden kunnen worden voorkomen en aangepakt.

KIS publicatie
Zelfbeschikking

Ondanks dat het taboe op praten over seksualiteit lijkt af te nemen, worstelen veel Marokkaans-Nederlandse moeders met de seksuele opvoeding van hun dochters. Niet praten over seksualiteit maakt dat tienermeiden met een Marokkaanse achtergrond minder weerbaar zijn tegen ‘shame sexting’, het zonder toestemming doorsturen van naaktbeelden met als doel om hen aan de schandpaal te nagelen.

In deze verkenning bieden we een inkijk in de leefwereld van moeders en tienermeiden met een Marokkaans-islamitische achtergrond. Wat zijn hun ideeën over seksualiteit in relatie tot sociale media? Wat vinden zij van sexting en shame sexting, hebben zij zelf ervaring hiermee? Hoe kun je als professional
deze perspectieven en kennis benutten om de negatieve gevolgen van shame sexting te voorkomen én te helpen bij het verwerken ervan? KIS heeft in de verkenning een aantal aanbevelingen voor hulpverleners gebundeld. De basis voor onze aanbevelingen wordt gevormd door wetenschappelijke literatuur, adviezen van experts, ervaringen van hulpverleners die al intensief werken met moeders en meiden op het terrein van shame sexting én interviews met moeders en tienermeiden. Met deze publicatie wil KIS hulpverleners toerusten in hun ondersteuning aan moeders met een Marokkaans-islamitische achtergrond, zodat zij op hun beurt beter in staat zijn om hun dochters voor te lichten en bij te staan.

Publicatie details

Titel
Niet jouw schuld!
Auteur
Hanan Nhass
Uitgever
Kennisplatform Inclusief Samenleven
Jaar van uitgave
2019

Meer informatie?Neem contact op met:

Hilde Bakker

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892081
Afbeelding