Ouders ondersteunen bij weerbaar opvoeden

Religieuze ouders met een migratieachtergrond hebben soms extra ondersteuning nodig om hun kinderen op zo'n manier op te voeden dat zij zich thuis voelen in en verbonden met Nederland. Het ministerie van SZW en vijf gemeenten hebben met pilots 'weerbaar opvoeden' gewerkt aan de ondersteuning van deze ouders bij de opvoeding. De inzichten van deze pilots verwerkten we in een onderzoek.

KIS publicatie
Discriminatie

Het ministerie van SZW en vijf gemeenten hebben met pilots ‘weerbaar opvoeden’ gewerkt aan het ondersteunen van religieuze ouders met een migratieachtergrond. Deze ouders hebben extra ondersteuning nodig omdat zij soms moeite hebben om hun kinderen op zo’n manier op te voeden dat zij zich thuis voelen in en verbonden met Nederland. En ze weerbaar te maken tegen spanningen en negatieve ervaringen. 

 

In de pilots ontwikkelden en experimenteerden partijen met samenwerkingen tussen formele en informele partijen en met manieren om met ouders in gesprek te gaan over de omgang met enkele ‘heikele opvoedthema’s’ zoals wij-zij gevoelens en discriminatie. We volgden de ontwikkeling van de pilots door middel van actieonderzoek. Onderzoekers liepen mee met activiteiten binnen de pilots, woonden bijeenkomsten bij en spraken met betrokkenen. 

 

Handvatten en good practices 

Naast het continue leerproces tijdens de uitvoering van de pilots, heeft het actieonderzoek handvatten en good practices opgeleverd. Met deze bouwstenen kunnen professionals het gesprek met ouders over de opvoeding vormgeven. Ook als het om heikele thema’s gaat. 

 

De lessen uit de pilots zijn ook te lezen in een samenvatting van het rapport.

Publicatie details

Auteur
Ahmed Hamdi, Mehmet Day, Anna Jansma, Trees Pels, Marjolijn Distelbrink
Uitgever
Kennisplatform Inclusief Samenleven

Meer informatie?Neem contact op met:

Ahmed Hamdi

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-2303260
Afbeelding