Scheiding kerk en staat

Ruimte voor contact tussen gemeenten en religieuze organisaties

Kan een gemeente contact en samenwerking aangaan met religieuze organisaties? Onder welke omstandigheden en voorwaarden? Deze vragen zijn en blijven urgent. Hoe vul je als gemeente de scheiding tussen kerk en staat in wat dit betreft? KIS biedt in deze notitie een kort overzicht van de inhoud van de scheiding tussen kerk en staat, en hoe dit geïnterpreteerd kan worden.

KIS publicatie
Religie

Religieuze organisaties vormen een belangrijke partij in het middenveld, met vaak een groot bereik onder inwoners, zoals jeugdigen en opvoeders. Dit geldt ook voor degenen die kwetsbaar zijn, op afstand staan van reguliere voorzieningen en op wie die voorzieningen minder zijn toegesneden. Gemeenten kunnen dan ook niet om de vraag heen of en hoe om te gaan met deze organisaties. Zij zijn immers verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het positief opvoeden en opgroeien van jeugdigen, preventie van problemen als radicalisering en extremisme, en verbinding en sociale cohesie in de lokale samenleving. Maar gemeenten worstelen met de scheiding tussen kerk en staat, en vooral met de vraag naar de toepassing en invulling van dit beginsel. 

Naast dat we meer informatie geven over dit beginsel en de invulling ervan, gaan we in deze notitie ook in op een aantal casussen waarbij de kwestie van contact en samenwerking tussen de gemeente en religieuze organisaties zich sterk opdringt: het moskeeonderwijs en preventieve opvoedsteun. Daarnaast geven we enkele handvatten voor gemeentelijk beleid op dit gebied.

Publicatie details

Titel
Scheiding kerk en staat
Auteur
Trees Pels
Uitgever
Kennisplatform Inclusief Samenleven
Jaar van uitgave
2025
Aantal pagina's
6

Meer informatie?Neem contact op met:

Ahmed Hamdi

icon_chevron Stuur een e-mail
Afbeelding

Trees Pels

icon_chevron Stuur een e-mail
Afbeelding