In Nederland worden verschillende preventieve werkwijzen ingezet om discriminatie bij werving en selectie te bestrijden. Kennisplatform Inclusief Samenleven onderzocht of diversiteitstrainingen die bewustwording willen creëren door middel van confrontatie met eigen vooroordelen of stereotypen, discriminatie verminderen. Op basis van de onderzoeksresultaten kunnen ontwikkelaars van diversiteitstrainingen hun training zo nodig aanscherpen of verbeteren.

In deze publicatie focussen we op één specifieke werkwijze die vaak wordt ingezet, namelijk diversiteitstrainingen voor medewerkers die betrokken zijn bij werving en selectie. We kijken hierbij specifiek naar discriminatie op basis van etniciteit, huidskleur en/of religie. Heeft dit type training ook daadwerkelijk effect in de praktijk? Kan door het volgen van zo’n training worden voorkomen dat men bij gelijke geschiktheid liever Mark aanneemt dan Mohammed?

Bekijk ook de factsheet Werkt confrontatie met eigen vooroordelen tegen discriminatie op de arbeidsmarkt? waarin de resultaten van het onderzoek zijn gebundeld.

Auteur: 
Hanneke Felten, Daniëlle van Oostrum, Ikram Taouanza, Saskia Keuzenkamp
Uitgever: 
Kennisplatform Inclusief Samenleven
Jaar uitgave: 
2016