Voorkomen van (online) seksuele grensoverschrijdingen

Vooral meisjes met een Marokkaans-, Turks- of Hindoestaans-Nederlandse achtergrond lopen risico op exposing of shame sexting, het ongewenst online verspreiden van (gemanipuleerd) pikant beeldmateriaal. Hoe ga je daarmee om als professional of vrijwilliger die met jongeren en hun ouders werkt? Om (online) seksuele grensoverschrijdingen te voorkomen, maakte KIS dit overzicht van (preventieve) interventies.

KIS publicatie
Zelfbeschikking

KIS wil met dit overzicht de kennis over de mogelijkheden voor voorlichting en preventie van (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag verspreiden. Het is vooral bedoeld voor professionals in het sociaal domein en het onderwijs, daarnaast voor voorlichters en gespreksleiders vanuit migrantenorganisaties.

Aanvullingen op het interventieoverzicht

Na publicatie van het overzicht, kregen wij onderstaande aanvullende interventies toegestuurd.

L.O.V.E. Online, een aanvullende module van de interventie Lang Leve de Liefde, specifiek ontwikkeld rondom sexting en grooming. De interventie biedt het volgende:

Voor docenten, ondersteunende zorgprofessionals en schoolbestuur: achtergrondinformatie sexting, grooming en social mediagebruik, factsheet over social media, introductie tot www.stappenplansexting.nl, docentenhandleiding voor de lesmodules.
Voor leerlingen: bij de lesmodule hoort een leerlingenmagazine met twee lessen en twee filmpjes (les 1 over social media, online flirten en sexting, les 2 over online profielen, veilig online contact, grooming en hulp zoeken).
Voor ouders: ouderfolder 'Praten met je kind over sexting en grooming' + filmpje.

Benzies & Batchies +, gericht op leerlingen in de eerste, tweede en derde klas (leeftijd 12-16 jaar) in het praktijkonderwijs en vmbo (uiteindelijke doelgroep). Intermediaire doelgroepen zijn de docenten en de rolmodellen (stagiaires).

Doel: Preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij adolescenten en het bevorderen van hun seksuele weerbaarheid door: een grotere negatieve waardering van grensoverschrijdend gedrag en seksualiserende boodschappen, minder gender-stereotype uitgangspunten, effectiever signaleren grenzen en wensen, afname in ervaren groepsdruk en een groter gevoel van eigen effectiviteit en eigenwaarde.
Aanpak in het kort: De interventie bestaat uit verschillende onderdelen die elkaar aanvullen: een lesbrief voor de docent ter introductie en afronding van het programma, een educatieve theatervoorstelling gevolgd door een discussie met afsluitende opdracht (Benzies & Batchies), en de weerbaarheidstraining Seksualiteit & Relaties (S&R). Alleen door het programma als geheel in te zetten kan een optimaal resultaat bereikt worden.

Publicatie details

Titel
Voorkomen van (online) seksuele grensoverschrijdingen
Auteur
Hilde Bakker, Siham El Moussaoui, Nora van Acht
Uitgever
Kennisplatform Inclusief Samenleven
Jaar van uitgave
2020

Meer informatie?Neem contact op met:

Hilde Bakker

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892081
Afbeelding