Vooral meisjes met een Marokkaans-, Turks- of Hindoestaans-Nederlandse achtergrond lopen risico op exposing of shame sexting, het ongewenst online verspreiden van (gemanipuleerd) pikant beeldmateriaal. Hoe ga je daarmee om als professional of vrijwilliger die met jongeren en hun ouders werkt? Om (online) seksuele grensoverschrijdingen te voorkomen, maakte KIS dit overzicht van (preventieve) interventies.

KIS wil met dit overzicht de kennis over de mogelijkheden voor voorlichting en preventie van (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag verspreiden. Het is vooral bedoeld voor professionals in het sociaal domein en het onderwijs, daarnaast voor voorlichters en gespreksleiders vanuit migrantenorganisaties.

Aanvulling op het interventieoverzicht

Na publicatie van het overzicht, kregen wij onderstaande aanvullende interventie toegestuurd.

L.O.V.E. Online, een aanvullende module van de interventie Lang Leve de Liefde, specifiek ontwikkeld rondom sexting en grooming. De interventie biedt het volgende:

Voor docenten, ondersteunende zorgprofessionals en schoolbestuur: achtergrondinformatie sexting, grooming en social mediagebruik, factsheet over social media, introductie tot www.stappenplansexting.nl, docentenhandleiding voor de lesmodules.
Voor leerlingen: bij de lesmodule hoort een leerlingenmagazine met twee lessen en twee filmpjes (les 1 over social media, online flirten en sexting, les 2 over online profielen, veilig online contact, grooming en hulp zoeken).
Voor ouders: ouderfolder 'Praten met je kind over sexting en grooming' + filmpje.

 

Auteur: 
Hilde Bakker, Siham El Moussaoui, Nora van Acht
Uitgever: 
Kennisplatform Inclusief Samenleven
Jaar uitgave: 
2020