De vijfde editie (2020) van de Monitor gemeentelijk beleid arbeidstoeleiding vluchtelingen.

Publicaties
Hier vind je alle publicaties van KIS. Deze download je gratis.
Hier vind je alle publicaties van KIS. Deze download je gratis.
De vijfde editie (2020) van de Monitor gemeentelijk beleid arbeidstoeleiding vluchtelingen.
De inzet van verhalen in de lobby om de meerderheid ergens van te overtuigen, werkt beter dan statistieken. Hoe persoonlijker het verhaal hoe beter. In dit rapport laten we zien onder welke omstandigheden verhalen het beste werken.
Nederland wordt steeds diverser, en daarmee ook de Nederlandse werkvloeren. KIS bracht in samenwerking met Inclusive Works in kaart welke elementen nodig zijn voor een inclusieve organisatiecultuur.
De mate waarin kinderen en jongeren met een migratieachtergrond gebruik maken van jeugd-ggz verschilt sterk naar etnische achtergrond. Ook in vergelijking met jeugdigen met een Nederlandse achtergrond zijn de verschillen groot. De verklaring voor deze verschillen ligt deels bij de jeugdigen en hun ouders zelf, deels bij de voorzieningen en professionals. KIS onderzocht in hoeverre huisartsen, jeugdartsen en wijkteamprofessionals in de toeleiding naar jeugd-ggz worden beïnvloed door de etnische achtergrond van hun cliënten.
Het creëren van een divers personeelsbestand vraagt een bewuste inzet van wervings- en selectieprocessen. In deze rapportage geven we inzicht in de mogelijkheden die er zijn om culturele en etnische diversiteit binnen de (gemeentelijke) organisatie te versterken op basis van werving en selectie.
In deze verkenning kijken we naar hoe nieuwe religieuze aanspraken zich verhouden tot ‘gangbare waarden’ in de publieke ruimte waar mensen met diverse etnische achtergronden elkaar ontmoeten. In het bijzonder op scholen en op de werkvloer.
‘De samenleving die haar diversiteit productief weet te maken, heeft uiteindelijk de beste papieren voor de toekomst.’ In zijn ‘bericht aan de minister’ pleit Hans Boutellier voor samen werken, en vooral ook voor werken aan samenleven.
De rechtbank Amsterdam streeft naar culturele diversiteit onder haar medewerkers van het juridisch personeel. Dit is echter geen makkelijke opgave - dat geldt voor vele organisaties. Onze onderzoekers gingen in gesprek met medewerkers van de rechtbank. Hoe denken zij over de diversiteit binnen hun organisatie?
Hoe zorg je ervoor dat diversiteitsbeleid op de werkvloer tot prioriteit wordt gemaakt? In een deze publicatie beschrijft KIS hoe je in vijf stappen urgentiebesef rond diversiteitsbeleid ontwikkelt.
Gemeenten hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om diversiteit. Zowel door het beleid gericht op hun eigen medewerkers, als de manier waarop zij hun dienstverlening voor hun inwoners invullen. Deze checklist helpt gemeenten hun diversiteitsbeleid te verbeteren.