Stagediscriminatie

Studenten met een migratieachtergrond moeten meer moeite doen om een stage te vinden. Deze studenten krijgen vaker afwijzingen, maar stagediscriminatie wordt veelal niet herkend door scholen. Ook studenten zelf omzeilen het probleem.
Thema

Wat doet KIS op het thema stagediscriminatie?

In de afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken uitgevoerd waarin stagediscriminatie binnen het mbo is aangetoond. Het voorkomen en aanpakken van stagediscriminatie heeft hoge prioriteit gekregen binnen het Stagepact 2023 – 2027 op initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Onderzoek naar stagediscriminatie binnen het wetenschappelijk onderwijs ontbreekt. Daarom voert KIS een verkennend onderzoek uit naar stagediscriminatie binnen het wo. Doel is om meer zicht te krijgen op het structurele karakter van de problematiek, de impact hiervan op studenten en hun onderwijs- en arbeidsloopbaan, maar ook op de aanpak hiervan.

Uitgelicht

Ga naar de kennisbank icon_arrow-right--small

Wat zijn de belangrijkste stappen om stagediscriminatie aan te pakken?

Stagediscriminatie

Zowel studenten, onderwijs als werkgevers spelen een rol. Uit onderzoek blijkt dat 'bekend maakt onbemind' van grote invloed hierop is. Ook weten we dat contact kan bijdragen aan het beperken van vooroordelen.

Publicaties

Ga naar de kennisbank icon_arrow-right--small

Actueel

Ga naar de kennisbank icon_arrow-right--small

Meer informatie over dit thema? Neem contact op met onze experts.

Hanneke Felten

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892110
Afbeelding

Suzan de Winter-Koçak

icon_chevron Stuur een e-mail
Afbeelding