Corona en discriminatie

Overzicht leestips en goede initiatieven in tijden van het coronavirus

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. In dit artikel verzamelen we nieuws, artikelen, goede initiatieven en tips van andere organisaties uit het sociaal domein.

Dag tegen LHBTI-discriminatie in tijden van corona

Net als Pride, is deze dag er een die gaat over herdenken, trots zijn en je uitspreken tegen geweld en haat. Dat is in deze tijden van corona nog steeds net zo belangrijk als altijd. Maar hoe doe je dat wanneer je fysiek niet samen kunt komen? Hoe doe je dat wanneer je niet met een grote massa de vlag kunt hijsen, uit trots en uit noodzaak dat zelfbeschikking niet vanzelfsprekend is? Lees het blog van Ymke Kelders over de 'Internationale dag tegen Homofobie en Transfobie'. 

Corona: ervaring met een light-versie van discriminatie

Mijn vriendin en ik lopen over de gezellige Sholamarkt in Addis Abeba. Sommige mensen kijken wat verbaasd, of is het verontwaardigd? Op een gegeven moment komen we langs een winkeltje. Een jongen houdt een blaadje voor zijn mond en zegt: ‘Corona!’ Even later gaan we naar huis met de taxi. Schoorvoetend laat de taxichauffeur ons toe in zijn taxi. We mogen mee, maar het is duidelijk niet van harte.

Tips voor inclusieve communicatie over het coronavirus

Als overheid, journalist of zorg- en welzijnsinstelling wil je burgers goed informeren over wat de coronacrisis voor hen betekent: over wat zij moeten doen om verspreiding te voorkomen en wat zij moeten doen als ze zelf ziek worden. Met deze communicatie wil je iedereen aanspreken en niet onbedoeld groepen burgers uitsluiten of stigmatiseren. Maar hoe doe je dat? Onderzoekers van KIS zetten tips op een rij op basis van eerder onderzoek.

Mensen met een migratieachtergrond zitten door coronacrisis op de klapstoel van de economie

Het recente SCP-rapport ‘Ervaren discriminatie in Nederland II’ laat zien dat Nederlanders met een migratieachtergrond minder discriminatie hebben ervaren bij het zoeken naar werk dan in 2013. Het rapport waarschuwt echter ook voor een terugslag wanneer de economische omstandigheden weer minder gunstig zijn. Dat scenario kan nu door de coronacrisis snel dichterbij komen, waarschuwen de onderzoekers.

Coronavirus maakt discriminatie van Chinezen weer zichtbaar

Een sarrend carnavalslied op Radio 10, een jonge Nederlandse studente met Chinese roots die in een lift in elkaar geslagen wordt, een oudere man met Chinese achtergrond die van zijn fiets wordt getrapt. Discriminatie van deze groep laait weer op sinds er sprake is van het coronavirus. De nogal versnipperde Chinese gemeenschap in Nederland weert zich echter sterker.

Abonneren op RSS - corona-discriminatie