Corona en kinderen

Overzicht leestips en goede initiatieven in tijden van het coronavirus

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. In dit artikel verzamelen we nieuws, artikelen, goede initiatieven en tips van andere organisaties uit het sociaal domein.

Nepnieuws en coronacomplotten: wat is het en hoe ga je ermee om?

Het coronavirus resulteerde niet alleen in een wereldwijde epidemie maar ook in een zogenoemde ‘infodemie’. Op het internet was een overload aan informatie en nieuws te vinden, maar ook aan nepnieuws en complottheorieën. Dergelijke berichten kunnen bijdragen aan het verscherpen van tegenstellingen en het vergroten van ongewenste polarisatie. Jongeren weten niet altijd nepnieuws te herkennen en lijken gevoelig(er) voor complottheorieën. Jongerenorganisatie You!ng maakte samen met KIS een checklist voor jongerenwerkers om fake news te herkennen. In dit artikel ontleedt Bianca Boender van You!ng het onderwerp ‘nepnieuws’.

Video: achterlating van kinderen en jongeren in het buitenland

Elk jaar worden ruim 500 kinderen tegen hun wil achtergelaten in het buitenland. Ouders met een migratieachtergrond zien achterlating vaak als een heropvoedingsstrategie, die zij inzetten als hun kind – in hun ogen – dreigt te ontsporen in de Nederlandse samenleving. Hoe zorg je ervoor dat ouders zich begrepen en gesteund voelen, en hoe help je hen de weg naar de hulpverlening te vinden? En wat doe je als je een mogelijke achterlating vermoedt? 

 

Corona: tips voor het ondersteunen van gezinnen met meervoudige problematiek

De coronacrisis is een uitdaging voor alle ouders die werk en zorg nu langdurig in huis moeten combineren. De meeste gezinnen kunnen deze moeilijke situatie wel aan, maar gezinnen met meervoudige problematiek missen die veerkracht. Hans Bellaart, onderzoeker bij KIS en pedagoog, zet de feiten op een rijtje en geeft meteen tips voor professionals die met deze gezinnen werken.

Zorgen over groeiende onderwijsachterstanden door corona-uitbraak

Onderwijsachterstanden dreigen door het coronavirus groter te worden. Docenten in het basis- en voortgezet onderwijs maken zich zorgen over leerlingen die thuis geen begeleiding krijgen. ‘Er zijn ouders die zelf nauwelijks onderwijs hebben genoten of die de taal niet spreken’, zegt Els Haak, directeur van basisschool De Panda in de wijk Kanaleneiland in Utrecht.

Abonneren op RSS - corona-kinderen