Corona en polarisatie

Overzicht leestips en goede initiatieven in tijden van het coronavirus

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. In dit artikel verzamelen we nieuws, artikelen, goede initiatieven en tips van andere organisaties uit het sociaal domein.

Zondebokken voor de coronacrisis: hoe ga je als hulpverlener om met valse religieuze aannames?

In tijden van crisis zijn de zondebokken snel gevonden. En voor de orzaak wijzen beschuldigende vingers niet zelden naar onvroom, zondig gedrag. Zo ook in de huidige coronacrisis. Waar komt dat vandaan? En hoe ga je als sociaal werker, docent of geestelijk verzorger om met valse aannames gedaan op grond van religieuze voorschriften?

Het eerlijke verhaal van de Nederlandse rechtsstaat

Wouter Beekers vindt terecht dat er een antwoord moet worden gevonden op het ‘nieuwe nationalisme’. En de coronacrisis leert ons dat een zeker nationalisme zelfs onvermijdelijk is. Maar dat is iets anders dan in zee gaan met het populistische nationalisme – dat mobiliseert de verkeerde sentimenten, betoogt Hans Boutellier.

Improvisatie en veerkracht in apocalyptische tijden

Het is allang geen originele constatering meer: de komst van het coronavirus lijkt op een groot veldexperiment. Zoals Prometheus eerder het vuur bracht, zo levert Corona ons Covid19. Het kan ons allemaal treffen, maar het slaat bij sommigen – ‘de kwetsbaren’ - extra hard toe.

Abonneren op RSS - corona-polarisatie