Corona en religie

Overzicht leestips en goede initiatieven in tijden van het coronavirus

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. In dit artikel verzamelen we nieuws, artikelen, goede initiatieven en tips van andere organisaties uit het sociaal domein.

Divali, het feest van het Licht

Er heerst deze weken een schoonmaakwoede in verschillende huishoudens in het land. Alles in huis wordt geboend, geveegd, gestofzuigd, gedweild, alles dient spic en span te zijn. Nee, dit is niet een grote najaarsschoonmaak, maar de hindoes zijn bezig. Zij maken zich klaar voor Divali. Het feest van het licht, dit jaar op zaterdag 14 november.

Ramadan in coronatijd

De ramadan is begonnen. Vawege corona wordt het een bijzondere ramadan. KIS polste bij een aantal collega’s hoe zij die ervaren.

Op zoek naar eeuwige rust: Islamitisch begraven in coronatijd

Door corona stijgt de vraag naar Islamitisch begraven in Nederland snel. 'De afgelopen drie weken had ik net zoveel begrafenissen als in een heel jaar,' zegt Ali Karamatali van de eerste volledig Islamitische begraafplaats Ar Raza in Almere.

Ik vier Koningsdag, doe jij dan mee met de ramadan?

Dit jaar valt Koningsdag samen met de ramadan. Uniek en bijzonder, want dit gebeurt niet vaak. Hoe gaan deze twee gebeurtenissen samen? En kan dat überhaupt wel? Farida Ammara, bekend van het tv-programma Groeten uit Holland, vindt van wel. Zij viert Koningsdag én doet mee met de ramadan: ‘Het is allebei goed voor de samenleving!’

Geloven in tijden van corona

De gebedshuizen zijn door de coronacrisis al bijna een maand gesloten. En dat heeft grote gevolgen voor de geloofsgemeenschappen. Geen vrijdagmiddaggebed in de moskee, geen Paasviering in de kerk, geen Pesach in de synagoge. En voor de migrantenkerken wordt zelfs de noodklok geluid. Tientallen dreigen failliet te gaan of hun gebouw kwijt te raken. 

Abonneren op RSS - corona-religie