Corona en werk

Overzicht leestips en goede initiatieven in tijden van het coronavirus

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. In dit artikel verzamelen we nieuws, artikelen, goede initiatieven en tips van andere organisaties uit het sociaal domein.

Kwetsbare groepen verliezen vaker werk door coronacrisis

De werkloosheid onder mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, lage opleiding of arbeidsbeperking gaat sterk toenemen door de coronacrisis. Dat verwacht het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De Sociaal Economische Raad (SER) toont zich bezorgd: 'Voor de diverse samenstelling van medewerkersbestanden van bedrijven kan dit problematische gevolgen hebben'. Lees hier het artikel.

Migranten zonder papieren in de knel door corona

Als de coronacrisis iets bloot heeft gelegd, is het de veerkracht in de Nederlandse samenleving en de wil om elkaar te helpen. Een tamelijk grote, diverse groep ongedocumenteerden, migranten zonder verblijfspapieren, zitten in zwaar weer. Ze werken veelal als huishoudelijke hulp en moesten noodgedwongen maandenlang binnen blijven zonder inkomen. Honger en huisuitzetting dreigen.

Empower Yourself redt het in de coronacrisis niet op eigen kracht

Margarita González Saavedra is alleenstaande moeder van twee dochters en sociaal onderneemster in hart en nieren. Zij is initiatiefneemster én manager van Stichting Empower Yourself, die statushouders trainingen geeft om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. De stichting lijdt onder de coronacrisis, maar de overheid komt organisaties die de belangen van kwetsbare mensen behartigen zoals deze niet tegemoet.

Mensen met een migratieachtergrond zitten door coronacrisis op de klapstoel van de economie

Het recente SCP-rapport ‘Ervaren discriminatie in Nederland II’ laat zien dat Nederlanders met een migratieachtergrond minder discriminatie hebben ervaren bij het zoeken naar werk dan in 2013. Het rapport waarschuwt echter ook voor een terugslag wanneer de economische omstandigheden weer minder gunstig zijn. Dat scenario kan nu door de coronacrisis snel dichterbij komen, waarschuwen de onderzoekers.

Abonneren op RSS - corona-werk