Hoe kunnen gemeenten beter zicht krijgen op de lokale voedingsbodem voor radicalisering?

Om zicht te krijgen op de lokale voedingsbodem voor radicalisering kunnen gemeenten het onderzoeksinstrument 'Zicht op radicalisering' inzetten.

Onderzoeksinstrument 'Zicht op radicalisering'

In 2015 en 2016 ontwikkelde KIS een onderzoeksinstrument voor gemeenten om de voedingsbodem voor radicalisering vanuit gewelddadig jihadisme en rechts-extremisme te meten. Een onderdeel van dit instrument is een vragenlijst die onder jongeren wordt afgenomen. KIS evalueerde deze vragenlijst en het afnemen ervan.

Onderzoeksinstrument geeft beleid tegen radicalisering handen en voeten

‘Er zijn geen uitreizigers meer en er wordt veel minder over radicalisering gesproken, maar dat betekent niet dat jongeren niet meer radicaliseren', stelt KIS onderzoeker Rozetta Meijer. KIS evalueerde een onderzoeksinstrument voor gemeenten om de voedingsbodems voor radicalisering in kaart te brengen. 

‘Profiel terrorist lijkt veel op dat van een ander soort crimineel’

Bijna tweederde van de Nederlandse terreurverdachten is eerder verdacht geweest van een ander misdrijf en heeft alleen de basisschool afgemaakt. Het profiel van een terrorist blijkt nauwelijks te verschillen van die van een ‘gewone’ crimineel.

Ondersteuning gemeenten bij preventie van polarisatie en radicalisering

Polarisatie en radicalisering doen zich vaak lokaal voor en stellen gemeenten daarom voor flinke uitdagingen. De Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS), onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft een handreiking uitgebracht die gemeenten ondersteunt bij het tegengaan van polarisatie en radicalisering.  

Greep krijgen op het proces van radicalisering

Bertjan Doosje is bijzonder hoogleraar Radicalisering aan de UvA. Doosje en co leveren met hun onderzoek belangrijke bouwstenen die helpen om greep te krijgen op het fenomeen radicalisering. Hoe kunnen we het tegengaan en nog beter: hoe kunnen we radicalisering tijdig signaleren?

 

Opvoeden tegen radicalisering

Hoe help je islamitische moeders om hun kinderen weerbaar op te voeden tegen radicalisering? De aanpak Weerbaar opvoeden tegen radicalisering van stichting Attanmia biedt uitkomst. Dat blijkt uit de beschrijving, onderbouwing en prakijkevaluatie die KIS uitvoerde. 

Weerbaar opvoeden tegen radicalisering

Hoe kunnen moeders hun islamitische kinderen zo opvoeden dat zij minder vatbaar zijn voor radicalisering? De aanpak Weerbaar opvoeden tegen radicalisering van Stichting Attanmia biedt uitkomst. In een nieuwe publicatie heeft KIS deze preventie aanpak beschreven, onderbouwd en in de praktijk geëvalueerd.

Solistische dreigers signaleren in ggz

Dertig tot veertig procent van de geradicaliseerde eenlingen die tot een aanslag komt, heeft psychische problemen. Ggz-hulpverleners spelen daarom in potentie een belangrijke rol bij de vroegtijdige signalering van radicalisering. De training Werken met Solistische Dreigers in de Zorg kan hen hierbij ondersteunen.

Populair in mei

Artikelen over vluchtelingen zijn afgelopen maand veel gelezen: van het ondersteunen van werkgevers bij het aannemen van statushouders tot een reportage in Montfoort over hoe inwoners zich aanpassen als Syrische buren naast hen komen wonen.

Pagina's

Abonneren op RSS - radicalisering