Vraag & antwoord

De vraag:

Hoe begeleid je LHBT-asielzoekers zodat ze beter in staat zijn hun levensverhaal te vertellen tijdens de asielprocedure?

Vraag & antwoord - 19 maart 2018

LHBT-asielzoekers zien zich tijdens de asielprocedure voor een lastig vraagstuk geplaatst. Ze moeten, anders dan andere asielzoekers, tijdens gesprekken met de IND bewijs leveren van hun seksuele identiteit. Het vertellen van hun levensverhaal is het fundament onder hun asielaanvraag. Maar voor velen van hen, afkomstig uit landen waar homoseksualiteit strafbaar is, kan het lastig zijn om tijdens de asielprocedure open en gedetailleerd hun verhaal te vertellen. De methodiek van KIS geeft concrete adviezen over hoe je hen begeleidt. Een van de belangrijke tips is dat je informatie verstrekt over het belang van een consistent verhaal en het gegeven dat openheid over de seksuele en/of genderidentiteit en over negatieve ervaringen in het herkomstland zwaar meeweegt in de beoordeling.

 

Anderen bekeken ook

Voor asielzoekers uit landen waar homoseksualiteit strafbaar is, kan het lastig zijn om tijdens de asielprocedure open en gedetailleerd hun verhaal te vertellen. Dat maakt het voor medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moeilijk om te beoordelen of zij recht hebben op bescherming in Nederland. Om LHBTI-asielzoekers hierin te ondersteunen ontwikkelde KIS een nieuwe methodiek voor vrijwilligers en (sociaal) professionals.

Contactpersoon

  j.elferink@movisie.nl
  06-55440640

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over integratie en diversiteit? Wordt er volgens u te weinig aandacht aan een onderwerp besteed? Of kan iets beter? Wij geven graag antwoord.

Stel uw vraag

Wat doen wij met uw vraag?

U krijgt van ons altijd reactie. De aard en omvang van uw vraag bepalen hoe wij die beantwoorden.

Lees verder >

Reageer

Log in of word lid van het platform om te reageren!