Vraag & antwoord

De vraag:

Hoe denken jongeren over hun toekomst in Nederland?

Vraag & antwoord - 2 juli 2017

De toekomstvisie van jongeren van Nederlandse komaf en met een migratieachtergrond komt veelal overeen. Werk en inkomen hebben prioriteit. Er wordt veel waarde gehecht aan een vaste baan en ‘inkomenszekerheid’. De ouders trots maken, reizen, een eigen woning en trouwen staan ook hoog op de wensenlijst.

 

Jongeren denken zelf dat ze het meest beïnvloed worden door familie en vrienden als het gaat om hun toekomstoriëntatie. Daarnaast zijn ze van mening dat school een rol hierin speelt. Jongeren met laagopgeleide ouders maken veelal zelfstandig keuzes over hun toekomst, als het gaat om onderwijs. Terwijl jongeren met hoogopgeleide ouders vaker ‘instemming’ van ouders vragen.

Het verband tussen de opleiding van de ouders en het toekomstbeeld van jongeren lijkt sterker dan het verband met de etnische achtergrond. Jongeren met hoogopgeleide ouders zien de toekomst op veel terreinen positiever in dan jongeren met laagopgeleide ouders. Zij voelen zich onder andere prettiger in Nederland, hebben meer vertrouwen in hun kansen en zijn positiever over bijvoorbeeld interculturele contacten dan jongeren met laagopgeleide ouders.

Jongeren zijn vooral op zoek naar zekerheid als het gaat om oriëntatie op arbeid. Na zekerheid zijn ook ‘werk dat iets betekent voor anderen’ en ‘goed verdienen’ voorwaarden die jongeren belangrijk vinden om een toekomst op te bouwen.

Anderen bekeken ook

Jongeren denken - ongeacht hun etnische achtergrond - overeenkomstig over hun toekomst en leven in Nederland. Dat blijkt uit ons onderzoek Gedeelde Toekomst.

Contactpersoon

  sdewinter@verwey-jonker.nl
  030-2303247

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over integratie en diversiteit? Wordt er volgens u te weinig aandacht aan een onderwerp besteed? Of kan iets beter? Wij geven graag antwoord.

Stel uw vraag

Wat doen wij met uw vraag?

U krijgt van ons altijd reactie. De aard en omvang van uw vraag bepalen hoe wij die beantwoorden.

Lees verder >

Reacties

Taha Al Bakdali

Reageer

Log in of word lid van het platform om te reageren!