Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst en prijsvraag gelanceerd

‘Juist van een land dat kan worden verweten dat het achteraan liep bij het afschaffen van de slavernij, mag worden verwacht dat het nu voorop gaat in de strijd tegen racisme en discriminatie.’ Met die woorden lanceerde minister Lodewijk Asscher op 25 oktober het VN Decennium voor mensen van Afrikaanse Afkomst in Den Haag. Tijdens de feestelijke bijeenkomst was ook aandacht voor de prijsvraag Decade Innovation Award.

Artikel
Discriminatie

De Verenigde Naties hebben met steun van Nederland 2015 tot 2024 tot het Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst uitgeroepen. Het doel van het Decennium is, aldus Asscher tijdens de lancering, om wereldwijd in actie te komen tegen racisme en discriminatie van mensen van Afrikaanse afkomst, zowel nazaten als nieuwkomers. ‘Ik zie het als een impuls om ons nog intensiever in te zetten voor een samenleving waar je niet anders dan anderen wordt behandeld omdat je van Afrikaanse afkomst bent.’

Prijsvraag

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert samen met partners verschillende activiteiten in het kader van het Decennium. Een daarvan is de Decade Innovation Award, een prijsvraag dat het ministerie samen met Kennisplatform Inclusief Samenleven organiseert. Gezocht is hét vernieuwende idee dat bewustwording over anti-zwart racisme vergroot en vooroordelen tegengaat. Deze ideeën moeten de drie doelen van het Decenium helpen te realiseren: erkenning, rechtvaardigheid en ontwikkeling. Daarbij gaat het om beantwoording van vragen als: hoe versterk je kennis over uitsluiting en discriminatie? Hoe besteden we aandacht aan het erfgoed en de culturen van mensen van Afrikaanse herkomst? En hoe bevorderen we de aandacht voor de slavernij-, de koloniale- en de migratiegeschiedenis?

Tot 15 januari 2017 kan iedereen zijn of haar idee indienen op deze website. Er zijn twee prijzen van elk € 12.500,- te winnen: een publieksprijs en een juryprijs. Het bedrag moet worden besteed aan de uitvoering van het idee.

 

 
 

 

Lees hier de speech van minister Asscher die hij uitsprak tijdens de lancering van het VN Decennium.