Doet u al iets om de integratie van EU-migranten te bevorderen?

Een paar gemeenten in Nederland loopt voorop in het beleid om de integratie van Europese migranten te bevorderen. Andere gemeenten kunnen daarvan leren en inspiratie van opdoen voor het (verder) ontwikkelen van hun beleid op dit terrein. Kennisplatform Inclusief Samenleven verzamelt deze inspirerende voorbeelden.

Artikel
Europese arbeidsmigranten

Een voorbeeld is bijvoorbeeld het aanbieden van een ‘welkomstpakket’ voor EU-migranten met algemene informatie en specifieke informatie over de gemeente. Maar ook het aanbieden van gratis taallessen en het stimuleren van contacten tussen EU-migranten en andere inwoners, bijvoorbeeld door het organiseren van een feestelijke gelegenheid. Deze en andere methoden of aanpakken worden verzameld in verschillende gemeenten. Alle aanpakken worden gebundeld in een digitale staalkaart, een soort shopping list voor gemeenten, en geschaard onder een thema. Deze thema’s, zes in totaal, zijn aandachtspunten waarop volgens eerder onderzoek van Kennisplatform Inclusief Samenleven veel winst is te behalen.

De zes thema’s:

  1. Registratie
  2. Wegwijs in Nederland: informatievoorziening
  3. Taal
  4. Samen leven, meedoen en contacten met Nederlanders
  5. Werk
  6. Kinderen van EU-migranten

Kom naar een bijeenkomst

Begin april organiseert Kennisplatform Inclusief Samenleven twee bijeenkomsten voor gemeenten. Per bijeenkomst wordt ingezoomd op één of enkele van de bovengenoemde thema’s. Gemeenten zijn van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen als ze meer willen weten over een specifiek thema of juist al actief zijn op dit vlak en kennis willen uitwisselen met andere gemeenten. Tijdens deze bijeenkomsten wordt de deelnemers ook gevraagd naar hun mening over de conceptversie van de staalkaart. Heeft uw gemeente interesse om deel te nemen aan een van deze sessies? Stuur een e-mail naar onderzoeker Betty Noordhuizen via bnoordhuizen@verwey-jonker.nl

Heeft u een inspirerend voorbeeld?

Heeft uw gemeente een initiatief, project of methode die thuishoort in de staalkaart? Meld het ons via bnoordhuizen@verwey-jonker.nl.

Meer informatie?Neem contact op met:

Betty Noordhuizen

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-2303211
Afbeelding