Polarisatie en verbinding

Wat is polarisatie, hoe herken je het en wat kun je er tegen doen? En hoe kan de verbinding tussen mensen met verschillende culturele, etnische of religieuze achtergronden versterkt worden?
Thema

Wat doet KIS op het thema polarisatie?

Polarisatie is een dynamisch proces dat steeds nieuwe verschijningsvormen kent. KIS ontwikkelt en deelt actuele kennis over het (vroegtijdig) signaleren, duiden en handelen bij ongewenste polarisatie. Dit betreft zowel polarisatie tussen bevolkingsgroepen als polarisatie van burgers naar overheid en instituties. KIS helpt gemeenten, maatschappelijke organisaties en uitvoerend professionals om vanuit concrete situaties te beoordelen welke aanpak passend is. We bevorderen dat kennis landt en wordt benut door proactief bij gemeenten en professionals bewustwording te vergroten, kennis te delen en kennis en tools toe te passen. In 2024 toetsen we daarnaast het gemaakte afwegingskader polarisatie en werken we dat verder uit op basis van bijeenkomsten met gemeenten en een aanvullend deskresearch. 

Uitgelicht

Ga naar de kennisbank icon_arrow-right--small

Nieuwe aanpak om polarisatie tegen te gaan

Polarisatie

Concreet aan de slag voor verbinding

Hoe kan je als gemeente of buurtprofessional vroegtijdig polarisatie op buurtniveau signaleren, voorkomen en verminderen? En hoe versterk je verbinding en cohesie tussen groepen? Lees de praktische handreiking voor partijen die op buurtniveau te maken hebben met polarisatie.

Publicaties

Ga naar de kennisbank icon_arrow-right--small

Artikelen

Ga naar de kennisbank icon_arrow-right--small

Meer informatie over dit thema? Neem contact op met onze experts.

Ron van Wonderen

icon_chevron Stuur een e-mail
Afbeelding

Annemarie van Hinsberg

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892114
Afbeelding