Inclusief lokaal beleid: hoe pak je het aan in jouw gemeente?

Lokaal inclusief beleid. Daarover ging de online talkshow van KIS op 28 september. De adviseurs Anouk Erkelens (Rotterdam), Najoua Benali (Arnhem) en Ali Rabarison (directeur beleid inclusieve samenleving bij de VNG) vertelden daarin over hoe ze in hun gemeenten beleid ontwikkelen. In onderstaande fragmenten uit de talkshow vind je hun tips.

Artikel
Diversiteitsbeleid

Ken je gemeente

‘Ken je gemeente. Snap en begrijp wat voor inwoners jouw gemeente heeft.’ Dat is voor het maken van beleid erg belangrijk, zegt Ali Rabarison. Ze is directeur beleid inclusieve samenleving bij de VNG, de vereniging van Nederlandse gemeenten.
In het filmpje hieronder legt ze uit wat ze bedoelt.

 

Voorbeelden van actieprogramma’s in gemeenten

Wat voor actieprogramma heeft Rotterdam voor diversiteit? Anouk Erkelens vertelt over ‘Relax, dit is Rotterdam’. En wat doen ze in Arnhem? Najoua Benali legt uit dat Arnhem in 2017 voor een veranderopgave stond. Een inclusie-opdracht is niet eindig, geen tijdelijk project, vertelt ze.
In het fragment hieronder zie je hun toelichting.

 

Hoe weet je of je beleid effect heeft?

Anouk Erkelens vertelt over hoe ze dat in Rotterdam doen. ‘Inclusie is natuurlijk lastig te meten. Het zijn geen huizen die je bouwt en daarna kunt tellen. Maar we meten ons beleid op verschillende manieren.’
In het fragment hieronder zie je haar toelichting.

 

Hoe en waar verzamel je data voor het maken van beleid?

Ali Rabarison vertelt erover in dit fragment.

 

Welke tips hebben jullie voor andere gemeenten?

Gespreksleider Bahram Sadeghi gaat tenslotte het rondje af bij Arnhem, Rotterdam en de VNG – als representant voor alle gemeenten. Wat voor adviezen hebben ze voor andere gemeenten die inclusief beleid willen ontwikkelen?
In dit fragment kun je hun antwoorden bekijken en beluisteren.