Radi Rammach is ‘een jongen van de straat’, maar wel eentje die goed kan praten. Vroeger had hij dat niet zo door en dacht dat hij niet goed uit zijn woorden kwam, maar de laatste tijd hoort hij het vaak van mensen. Hij volgde de This is me! weerbaarheidstraining van Kennisplatform Inclusief Samenleven en traint nu zelf pubers met een niet-westerse achtergrond.

De combinatie goed praten en inside informatie over het straatleven, zijn volgens Radi essentieel voor zijn bijdrage aan de trainingen van This is me!. ‘Ik weet wat ze meemaken. Je ziet ze wel lachen, maar daarachter zit pijn.’ Pijn omdat ze geen werk hebben, vanwege confrontaties met de politie of afwijzingen. Zelf kreeg Radi, die van Marokkaanse komaf is, onlangs voor het eerst te maken met volgens hem wel heel duidelijke discriminatie. ‘Ik had me opgegeven om te werken met de asielzoekers in Heumensoord. Maar er waren geen mensen meer nodig, werd mij gezegd. Hoor ik daarna dat mensen die later dan ik hadden gereageerd wél een gesprek kregen. Toen heb ik nog een keer maar dan met een andere naam gereageerd en mocht ik wel komen.’ Het is een bekend verhaal, waar ook de jonge jongens die hij trainingen geeft mee te maken krijgen. 

radi rammachGekke dingen doen

Radi maakt zich zorgen over deze jongeren. ‘Sommige jongens van 19 of 20 jaar die op straat hangen, kennen geen grenzen. En als je geen geld hebt, kun je gekke dingen gaan doen. Die jonge jongens hoor ik tijdens een training zeggen: ik wil miljonair worden en ik wil later een villa. Ja, dan weet je: die jongen zou ook het slechte pad op kunnen gaan.’ En dan doet Radi dus waar hij goed in is: praten. ‘Ik zeg dan: jongen, ik hoor dat je vwo doet, je bent een slimme jongen. Maak het af, ga zorgen dat je over een paar jaar een mooi pak gaat dragen en voor een baas werkt, of word je eigen baas, maar wel met een diploma. Wil je je hele leven achterom moeten kijken? Nee toch? Ga lekker werken, huisje boompje beestje, ja dat zeg ik dan.’ Zijn aanpak verandert niet direct de gedachtegang van zo’n jongen, maar Radi is er van overtuigd dat het ergens blijft hangen. ‘Dat had ik zelf ook in mijn jeugd. Je luistert ernaar en het blijft wel in je hoofd zitten.’

 

Over de This is me! weerbaarheidstraining

De This is me! weerbaarheidstraining (train-de-trainer) is ontwikkeld met als doel de weerbaarheid van jongeren te vergroten en hun identiteit te versterken. Deze train-de-trainer wordt gegeven door twee trainers van Movisie. Na deze training kunnen jongeren zich verder als trainer ontwikkelen en zelf de weerbaarheidstraining aan jongeren geven. Boek nu de training.

 

Talenten

De weerbaarheidstraining van This is Me! vond Radi heel erg leuk. Hij is opener geworden en weet beter waar hij goed in is. Hoewel hij blij is met zijn huidige baan als beveiliger, weet hij nu zeker dat hij zijn talenten wil inzetten om in de toekomst jongerenwerker te worden. Het trainen van jongeren is alvast een eerste kennismaking daarmee. Het belangrijkste dat hij de jongens wil meegeven is dat ze werken aan hun imago: ‘Dat accentje, het taalgebruik van Marokkaans-Nederlandse jongens, dat werkt niet mee.’ En ontdek ook je Nederlandse kant: ‘Ik voel mij ook Nederlander. Het is goed om je te mengen met autochtonen, met die jongens kun je ook gewoon chillen.’

Lees meer over het project This is me!