De film Gedeelde Trots over Sinti en Roma gaat op 15 juni 2017 in première op het Cineblend Festival in Amsterdam.

Regisseur Bob Entrop heeft in de afgelopen tien jaar twaalf films gemaakt over de Sinti en Roma-cultuur. Zijn interesse is er niet minder op geworden. Deze film vertelt het verhaal van drie vrouwen die heel verschillend omgaan met hun achtergrond.

Ruva is doof geboren en op jonge leeftijd uit Kosovo gevlucht om zich te ontworstelen aan de Roma-cultuur van daar. Op 13-jarige leeftijd moest zij trouwen waar ze tegen in opstand kwam. Door haar oudste broer werd ze daarom mishandeld. Op een zeker moment kon ze vluchten naar Zwitserland, waar ze haar huidige (niet-Roma) Nederlandse man heeft ontmoet. Nu zet ze zich in voor dove Roma en vluchtelingen en leert ze een Syrische jongen de Nederlandse gebarentaal.

Nadita is als baby geadopteerd door een niet-Roma gezin en heeft haar biologische ouders, die uit Servië kwamen, nooit gekend. Na een ernstig ongeluk is ze via haar revalidatie de muziek gaan ontdekken en is zo op zoek gegaan naar haar Roma-achtergrond. Met het Roma Mirando orkest treedt ze op tijdens de 4 mei herdenking voor de Sinti en Roma op het Museumplein in Amsterdam. Als ervaringsdeskundige geeft ze muziektherapie aan kinderen met een handicap.

Cillia leeft volgens de strikte regels van de traditionele Sinti-cultuur die soms botsen met haar danscarrière als Latin danseres. Met steun van haar moeder is het gelukt toestemming te krijgen van de familie oudste. Tijdens de Nederlandse kampioenschappen wordt ze eerste. Al op jonge leeftijd kon ze zich verplaatsen in Disney figuren. Ze heeft een half jaar in Disney World Parijs gewerkt als prinses maar heeft een aanbod voor Hong Kong afgewezen omdat ze niet zo ver van haar familie kon zijn. Om haar dansen te kunnen bekostigen, treedt ze op kinder- en communiefeestjes op.

Bekijk alle documentaires over Roma en Sinti van Bob Entrop op Vimeo.