Nieuwe videolijn over zorg aan ouderen met een Indische of Molukse achtergrond

Nederland kent naar schatting twee miljoen mensen die op een of andere manier een binding hebben met voormalig Nederlands-Indië. Ouderen uit deze doelgroep die aangewezen zijn op zorg, ervaren soms dat zorgverleners te weinig kennis hebben over hun specifieke historische en culturele achtergronden. Stichting Pelita en ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld maakten daarom een videolijn voor zorgverleners over het zorgen voor deze ouderen met begrip voor hun achtergrond.

Artikel
Intercultureel vakmanschap

De videoleerlijn bestaat uit vijf edities met één of meerdere korte video’s, informatie, praktische opdrachten en verwijzingen naar meer informatie over het onderwerp. In de video's staan steeds de oudere en de zorgverlener centraal. Zo is bijvoorbeeld te zien wat de relatie is tussen oorlogservaringen in Nederlands-Indië en gezondheidsklachten, het belang van kennis over culturele achtergronden in de communicatie met ouderen en waar de zorgprofessional rekening mee moet houden bij ouderen met dementie. Ook wordt kort uiteengezet over welke (ingrijpende) historische achtergronden de zorgverlener kennis zou moeten hebben.

KIS maakte een handig overzicht van de video's in deze leerlijn. Bekijk het overzicht via onderstaande link. 

Naar de videolijn

begripvol zorgen

Beeld uit de videolijn 'Begripvol zorgen'. 

Voor wie?

De videoleerlijn is bestemd voor zorgverleners in de eerste lijn, met specifieke aandacht voor het werk van huisartsen, praktijkondersteuners, casemanagers dementie en cliëntondersteuners. Maar het is ook breed inzetbaar in e-learning, trainingen, lezingen en onderwijsprogramma’s voor andere extramurale zorgmedewerkers, mantelzorgers en hulpverleners.

Meer weten?

ARQ biedt naast deze videolijn lezingen en workshops aan over de zorg aan ouderen met een Indische of Molukse achtergrond. Ook kan je je inschrijven voor de leerlijn Begripvol zorgen, waarbij je de video's wekelijks in je mail ontvangt. Klik hier voor meer informatie. 

 

icon_alert Op dit platform stelt KIS derden in de gelegenheid hun kennis en opinie te delen. Externe bijdragen geven niet noodzakelijkerwijs de visie van KIS over betreffend onderwerpen weer.