Populair in maart

Een gesprek tussen hoogleraar Hans Boutellier en rapper Fresku, een interview met oud-vluchteling Ahmed Saleh en ons recente onderzoek naar stagediscriminatie in het mbo. Deze artikelen staan in de top 5 van onze best gelezen artikelen van maart. De best gelezen stukken op een rij:

Artikel
Algemeen

1. Fresku: 'Er is eerst crisis nodig voordat het beter wordt'
Een onwaarschijnlijk duo: rapper Fresku (29) en wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker Instituut Hans Boutellier (62). Toch hebben ze meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Het begon met de zin “Als angst je gaat bezetten, kan dat tot overreacties leiden” uitgesproken door Boutellier in het tv-programma Nieuwsuur. Fresku gebruikte dit fragment in zijn clip Angst. Tijd voor een ontmoeting.

2. Een stagiair met een hoofddoek weigeren, is dat discriminatie?
Mbo-studenten van niet-westerse afkomst krijgen vaker afwijzingen van leerwerkbedrijven, bijvoorbeeld omdat ze een hoofddoek dragen. Maar discriminatie wordt weinig opgemerkt en gemeld. Zowel studenten als stagebegeleiders in het onderwijs omzeilen het probleem.

3. This is me! essaywedstrijd
Honderd keer solliciteren voor een stage of geweigerd worden in de kroeg. Alleen maar omdat je een kleurtje hebt of een hoofddoek draagt. Dit geeft je soms het gevoel dat je in Nederland niet mag zijn wie je bent. Of dat je wordt uitgesloten. Hoe eis jij toch jouw plek op in de Nederlandse samenleving zonder te moeten kiezen tussen jouw verschillende culturen? Deel je verhaal via de This is me! essaywedstrijd, inspireer andere jongeren en win € 1.000!

4. Publicatie: 13 praktijkvoorbeelden om radicalisering te voorkomen
Kennisplatform Inclusief Samenleven heeft dertien praktijkvoorbeelden beschreven die de afgelopen tien jaar in Nederland zijn ontwikkeld en toegepast om radicalisering van islamitische jongeren te voorkomen. De voorbeelden zijn niet bewezen effectief, maar dienen ter inspiratie voor professionals die radicalisering willen tegengaan. 

5. 'Mensen moeten je leren kennen'
Ahmed Saleh staat als vrijwilliger voor een klas jonge vluchtelingen om hen op weg te helpen naar een opleiding, stage of baan. K!X Works heet dit project van Movisie. Behalve vrijwilliger is Saleh ook ervaringsdeskundige: ‘Wat vluchtelingen nu meemaken, heb ik ook doorstaan.’