Stichting Salaam: opgericht vanaf de straat, vanuit het hart

Het verhaal van Stichting Salaam begon 21 jaar geleden klein. Met drie bekeerde moslima’s die samen iets wilden doen, met en voor bekeerlingen. Omdat dat er niet was en omdat er vraag naar was. Tot de dag van vandaag, vertelt Rahma Hulsman in het KIS magazine 'Omkijken naar elkaar'. Eerst een groepje voor bekeerlingen, toen islamitische lessen voor kinderen in het Nederlands, toen hulp aan islamitische kinderen met een beperking en ga zo maar door.

Artikel
Intercultureel vakmanschap
Negin Zendegani

Stichting Salaam focust zich op een aantal pijlers met een islamitische voedselbank, een gevangenisproject met onder andere nazorg voor ex-gevangenen. In de wintermaanden een daklozenproject en al heel wat jaren vluchtelingenhulp. Zowel in Nederland als het buitenland. Zo gaan ze sinds 2015 regelmatig naar Griekenland om de gestrande vluchtelingen bij te staan, hier zamelen ze ook houdbare producten voor in die met transporten die kant op gaan. Er is veel meer, het is eigenlijk teveel om op te noemen.

Iedereen samen, samen één

‘Onze slogan is al 21 jaar: iedereen samen, samen een’, vertelt Rahma, de bevlogen drijvende kracht achter de stichting die vanaf de straat, vanuit het hart is opgericht ‘om op sociaal maatschappelijk gebied kansarme kinderen met hun gezinnen te helpen en te ontwikkelen’. Dat laatste staat op de site. Maar inmiddels gebeurt er dus zoveel meer.

'Er komt steeds weer wat anders op ons pad’, verzucht Rahma. En ‘nee’ zeggen, is best lastig. ‘We zijn een islamitische organisatie, dat wil niet zeggen dat we andere Nederlanders in de kou laten staan. We doen wel alles met een, zeg maar: islamitisch tintje.’ Haar inspiratie en motivatie komen uit een vers in de koran waarin staat dat je moet zorgen voor wezen, de armen en gevangenen. In haar ‘vrije vertaling’ komt dat neer op het helpen van je naasten. Eigenlijk van iedereen die voor hulp bij haar aanklopt.

Het Magazine

Dit interview verscheen in het magazine 'Omkijken naar elkaar', waarin KIS inspirerende verhalen van Nederlandse moslims verzamelde over hun burgerinitiatieven.

‘De profeet Mohammed had een joodse buurman, een christelijke en een atheïstische buurman. Hij zorgde altijd voor zijn naasten. Dat is iets wat wij, als moslims, ook proberen uit te dragen. En dus zijn onze voedselpakketten voor iedereen die voldoet aan de criteria, want anders kun je heel de wereld wel eten blijven geven.’

Onze slogan is al 21 jaar: iedereen samen, samen een

Menswaardig gevoel

Het grote, mooie warme doel is, zo vertelt ze, de mensen die aan de onderkant van de samenleving leven, een ‘menswaardig gevoel’ te geven. ‘Ze worden allemaal in hokjes gestopt, er wordt vaak heel minachtend over hen gesproken. Zo gaat het ook met vluchtelingen en gedetineerden. Voor die achterban, voor mensen in nood, proberen wij ook de schakel naar de samenleving te zijn. Dat ze gezien worden. Dat er gemeenten, overheid en andere organisaties naar hen omkijken.’

De ambitie is groot, de steun van zoveel verschillende organisaties ook. Stichting Salaam is inmiddels zoveel meer, zoveel groter dan die drie bekeerlingen van toen. ‘Niet alleen in Rotterdam verwijzen heel veel instanties naar Rahma van Stichting Salaam maar ook daarbuiten weten ze de stichting steeds vaker te vinden. We zijn groot, maar we hebben een klein bestuur. We hebben weinig te maken met allerlei subsidies die alles lastig maken, zoals andere ngo’s. Daar moet je na een intake, voordat je in het systeem zit, soms twee tot vier weken wachten. Als je bij onze voedselbank aanklopt en de nood echt hoog is, krijg je bij ons diezelfde middag nog je pakket.’

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek zijn ook uitgewerkt in een uitgebreid rapport en een overzichtelijke infographic.

Lees hier het rapport

Bekijk hier de infographic

Meer informatie?Neem contact op met:

Jeroen Vlug

icon_chevron Stuur een e-mail
Afbeelding

Hilde Bakker

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892081
Afbeelding