Vervolg pilots weerbaar opvoeden voor migrantenouders

Project uit het jaarbericht van 2017

Voor ouders met een migratieachtergrond is het niet altijd gemakkelijk om hun kinderen zo op te voeden dat zij zich op een positieve manier geworteld voelen in Nederland. Discriminatie en negatieve beeldvorming, maar ook botsende waarden kunnen daarbij een rol spelen.
Project
Jeugd en opvoeding

Voor het succesvol en positief opgroeien van kinderen is het van groot belang dat migrantenouders worden ondersteund bij hun opvoeddilemma’s. De reguliere opvoedondersteuning is echter nog weinig afgestemd op het type vragen waar ouders met een migratieachtergrond mee worstelen.

Gemeenten Weerbaar opvoeden

In 2016-2017 is het Ministerie van SZW daarom gestart met Pilots weerbaar opvoeden in vijf gemeenten: Delft, Maastricht, Leiden, Roosendaal en Culemborg. Deze gemeenten ontwikkelen instrumenten, methoden en/of samenwerkingen tussen formele en informele partijen die bijdragen aan een positieve socialisatie van kinderen met een migratieachtergrond. Het doel van dit project is ouders ondersteunen bij de opvoeding, op zo’n manier dat hun kinderen zich thuis voelen in en verbonden weten met Nederland, en weerbaar zijn tegen negatieve ervaringen zoals discriminatie.

De gemeenten maken zelf plannen. Zij worden daarbij ondersteund door een landelijke expertgroep en door onderlinge uitwisseling. De pilots richten zich vooral op ondersteuning van islamitische ouders. Zij hebben naar verhouding veel te maken met negatieve beeldvorming en discriminatie en met cultureel-religieuze dilemma’s in de opvoeding. In de projecten staat het verminderen van overdracht van wij-zij denken, het bespreekbaar maken van onderwerpen als schaamte en schuld en het ondersteunen van ouders bij discriminatievraagstukken in de opvoeding centraal. Het Verwey-Jonker Instituut voert in 2018 actie-onderzoek uit naar de pilots. De onderzoekers lopen mee met verschillende activiteiten per pilot, adviseren en ondersteunen waar mogelijk direct en dragen ook bij aan de uitwisseling van geleerde lessen tussen de pilots.

Vervolg pilots

De pilots lopen tot en met het eerste half jaar van 2018. In deze periode leggen ze ook de resultaten en de geleerde lessen van de pilots vast. Het actie-onderzoek dat sinds 2017 door Verwey-Jonker Instituut wordt uitgevoerd, heeft als doel juist in de eindfase op een goede en zorgvuldige manier de geleerde lessen te kunnen verzamelen en beschikbaar te maken voor andere gemeenten. Vervolgens kan samen met gemeenten worden bekeken hoe zij hun aanpak kunnen borgen.

Rapportage en bijeenkomsten

Per gemeente zal een eindrapportage worden opgesteld over de aanpak die is ontwikkeld. Vervolgens zal er een focusgroep plaatsvinden met de uitvoerders van de vijf gemeenten om de gebundelde lessen te toetsen en verder aan te scherpen. Tot slot zullen de geleerde lessen en werkzame factoren toegankelijk worden gemaakt voor andere gemeenten. In een publicatie en tijdens een landelijke bijeenkomst voor projectleiders.

In samenwerking met:

Gemeenten, lokale uitvoeringspartners, Multivation

Looptijd

januari tot en met september 2018

Uitvoerder

Verwey-Jonker Instituut