Voorkeursbeleid

Voorkeursbeleid geeft een organisatie de mogelijkheid specifiek mensen aan te nemen uit groepen die ondervertegenwoordigd zijn in de organisatie. Het doel van voorkeursbeleid is de achterstand van bepaalde groepen op te heffen of te verminderen.

Tijdsinschatting voorgestelde lesopzet (leestijden/lengte film etc. wordt in tekst aangegeven): 90 minuten

Werkgevers kunnen direct en indirect onderscheid maken. Direct onderscheid is onderscheid op een van de discriminatiegronden. Denk aan afkomst, geslacht, huidskleur, seksuele voorkeur, leeftijd, religie, handicap of chronische ziekte. Dit is verboden, tenzij de wet een uitzondering maakt. Direct onderscheid door leeftijd, arbeidsduur en soort contract (vast of tijdelijk contract) is bijvoorbeeld toegestaan als er een goede reden voor is. Dit heet we een objectieve rechtvaardiging.

Lesopzet

Dit artikel kan worden ingezet om in een casus te beoordelen en te toetsen of en onder welke voorwaarden voorkeursbeleid toegestaan is. Studenten kunnen dit artikel gebruiken als ze een casus moeten beoordelen. Naast dit artikel heeft het College voor de Rechten van de Mens ook een factsheet ontwikkeld. Hierin zijn concrete handvatten opgenomen om binnen de grenzen van de gelijkebehandelingswetgeving meer vrouwelijk personeel aan te trekken en door te laten stromen Dit document is toegankelijker geschreven dan het artikel en beschrijft ook verschillende voorbeeldzaken met verwijs naar oordelen van het College. Verdeel de studenten in teams en geef ieder team een casus, laat de studenten de casus klassikaal toelichten en presenteren.

Doelstelling materiaal

Informatie over voorkeursbeleid en de juridische gronden.

Lees het artikel

Bekijk de factsheet