Achterlating van kinderen in het buitenland: informatie en tools voor professionals in onderwijs en hulpverlening

De zomervakantie komt er weer aan: voor veel jongeren een leuk vooruitzicht. Maar voor sommige jongeren met een migratieachtergrond schuilt er in deze vakantie ook gevaar. Elk jaar weer worden er ruim 500 kinderen en jongeren achtergelaten in het buitenland, met verstrekkende gevolgen. KIS ontwikkelde verschillende handreikingen en tools voor professionals om achterlating, al dan niet in combinatie met huwelijksdwang, tijdig te kunnen signaleren. In dit artikel zetten we het op een rijtje.

Artikel
Zelfbeschikking

Onderwijsprofessionals en hulpverleners hebben een belangrijke rol in het signaleren en daardoor voorkomen van mogelijke achterlating. Achtergelaten kinderen thuis krijgen is complex; voorkomen is dus erg belangrijk. Kinderen zien echter zelf vaak niet de signalen van mogelijke achterlating, of willen ze niet zien. Hoe kan je hier doorheen prikken, en wat kan je doen als je achterlating vermoedt?

Handreiking voor professionals in onderwijs en hulpverlening

Op basis van onderzoek dat we samen met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating uitvoerden, maakte KIS een handreiking met handvatten voor professionals in onderwijs, hulpverlening en opvoedondersteuning om achterlating te signaleren en voorkomen. We geven per beroepsgroep (onderwijs, hulpverlening, opvoedondersteuning) aan waar je als professional op moet letten om achterlating te signaleren, wat je kan doen om het te voorkomen, en wat je moet doen als een jongere eenmaal is achtergelaten.

Naar handreiking 

Video voor professionals in onderwijs en hulpverlening

Daarnaast maakten we een video, waarin we uitleggen wat je kan doen als je achterlating vermoedt. Hoe zorg je ervoor, bijvoorbeeld als leerkracht, dat ouders zich begrepen en gesteund voelen, en hoe help je hen de weg naar de hulpverlening te vinden? We leggen het uit in de video.

Naar video

Toolkit voor in het onderwijs

Daarnaast maakte KIS een toolkit voor onderwijsprofessionals. Met deze toolkit kan je als leerkracht of onderwijsprofessional achterlating bespreekbaar maken met leerlingen, in een door jezelf gekozen context. Je kan dit bijvoorbeeld doen tijdens een vak als maatschappelijke vorming. De toolkit gaat eerst in op wat achterlating is: wat is de definitie, wat zijn de kenmerken van jongeren en wat zijn de kenmerken van gezinnen waarin achterlating relatief vaak voorkomt? Je vindt verder tips om achterlating bespreekbaar te maken in de klas.

Naar toolkit 

Video voor in de klas

In deze toolkit zit ook een video die je in de klas kunt laten zien. Op deze manier kun je een gesprek beginnen over achterlating.

Naar video

Luistertip: achterlating als opvoedingsstrategie 

Ouders met een migratieachtergrond zien achterlating vaak als een heropvoedingsstrategie, die zij inzetten als hun kind – in hun ogen – dreigt te ontsporen in de Nederlandse samenleving. Het eerder en beter ondersteunen bij opvoedingsvragen is dan ook een belangrijke sleutel. Het is belangrijk dat ouders weten dat er laagdrempelige hulp beschikbaar is, en dat er meer opties zijn dan hun kind achterlaten. Wil je meer weten over opvoedproblemen als motief voor achterlating? Luister deze podcast met onderzoeker Marjolijn Distelbrink.

Naar podcast

Signalen huwelijksdwang en achterlating vaak niet herkend: Campagne LKHA

Uit loyaliteit aan de familie zijn mogelijke slachtoffers vaak blind voor de signalen. Achteraf geven ze aan dat die signalen er wel degelijk waren. Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) houdt daarom een campagne om mogelijke slachtoffers bewust te maken van het risico op achterlating.

Onderdeel van de campagne is een animatie die wordt vertoond in wachtkamers van huisartsen. Ook worden opvallende freecards en posters met de boodschap "Retour  / Enkele reis" opgehangen in bijvoorbeeld middelbare scholen en bibliotheken.

Zie de website van het LKHA voor meer informatie.

Meer informatie?Neem contact op met:

Eliane Smits van Waesberghe

icon_chevron Stuur een e-mail
Afbeelding