Werkt het stereotypering in de hand wanneer in wetenschappelijk onderzoek de focus wordt gelegd op etniciteit? Drie experts geven hun visie: onderzoeker Marianne Cense van Rutgers, hoogleraar antropologie Amade M'charek en Marjolijn Distelbrink van Verwey-Jonker Instituut.

Op initiatief van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Seksualiteit (FWOS) kwamen 8 juni verschillende experts bij elkaar om te praten over de wijze waarop etniciteit meegenomen wordt in onderzoek naar seksualiteit. Welke, soms ongewenste, effecten heeft dit? Steeds maar weer bevestigen dat er onderscheid is in etniciteit, kan stigmatisering evenals wij-zij verhoudingen verder in de hand werken. Daartegenover stond de opvatting dat wanneer er geen aandacht is voor etniciteit, onderzoekers ook niet weten of het ertoe doet.

Amade M’charek, Marianne Cense en Marjolijn Distelbrink gaven een lezing over dit thema. Klik op de foto's om een verkorte versie van hun visie te lezen.

 

Wat vindt u? Is het goed om etniciteit te betrekken bij onderzoek naar bepaalde problematiek of werkt het stereotypering in de hand? Reageer hieronder!

Jouw bijdrage

2 + 4 =
Geef het antwoord op deze rekenoefening. Voorbeeld voor 1+3: voer 4 in.