Instrument om risico’s op radicalisering in de wijk te signaleren in de maak

Gezinsproblematiek, discriminatie of gebrek aan religieuze weerbaarheid. Kennisplatform Inclusief Samenleven ontwikkelt een instrument dat op basis van dergelijke risicofactoren de voedingsbodem voor onvrede, gevoelens van uitsluiting, afkeren van de Nederlandse samenleving en radicalisering onder jongeren in een wijk meet. In twee Amsterdamse wijken is het instrument in 2015 met succes getest. Dit jaar wordt het doorontwikkeld.

Artikel
Jeugd en opvoeding

Het instrument, dat momenteel de vorm heeft van uitgebreide vragenlijsten, haalt actuele informatie uit de wijk op waarbij onder andere jongeren, ondernemers, zorgprofessionals, politieagenten en buurtbewoners worden geënquêteerd. De resultaten leveren de gemeente interessante informatie op die ze kan gebruiken om focus aan te brengen in preventief beleid tegen radicalisering. Uit de pilot in Amsterdam bleek bijvoorbeeld dat er in één wijk de risicofactoren gezinsproblematiek, discriminatie en achterstelling en het zich niet thuis voelen in de Nederlandse samenleving in hoge mate aanwezig zijn bij de jongeren. En dat het in de afgelopen jaar ook alleen maar is toegenomen. ‘Gemeente Amsterdam gebruikt nu al de informatie uit de verkenning om focus aan te brengen in preventief beleid. Deze gegevens kan de gemeente bovendien gebruiken om een gesprek op gang te brengen met buurtbewoners en jongeren’, vertelt onderzoeker Jolijn Broekhuizen.

Doorontwikkeling

Het doel van de verkenning in 2015 was om te onderzoeken of ‘het veld’ behoefte heeft aan een zogenoemd signaleringsinstrument voor radicalisering in de wijken. Het antwoord is dus ja, zo concludeert Broekhuizen. Komend jaar ligt daarom de focus op het verbeteren van het instrument. De geënquêteerde professionals gaven namelijk onder andere aan dat de focus in de vragenlijst te veel op risicofactoren lag en te weinig op beschermende factoren. Dus: welke eigenschappen heeft een wijk die er voor zorgen dat jongeren juist minder vatbaar zijn voor radicalisering? Ook stelden de professionals dat ze behoefte hebben aan handvatten hoe ze op risico- en beschermende factoren kunnen inzetten in hun preventief beleid.

Dit jaar wederom een pilot

Komend jaar wordt het instrument getest in andere steden. ‘Wij willen dat het instrument volgend jaar geschikt is voor gebruik in alle geïnteresseerde buurten en gemeenten.’ Broekhuizen is voor de nieuwe pilot op zoek naar gemeenten die aan de pilot willen meewerken. Stuur voor meer informatie een e-mail naar jbroekhuizen@verwey-jonker.nl.

Meer informatie?Neem contact op met:

Jolijn Broekhuizen

j.broekhuizen@kis.nl
Afbeelding