Monitor gelijkwaardige kansen en evenredige posities op de arbeidsmarkt, ongeacht migratieachtergrond
Met de 'Monitor gelijkwaardige kansen en evenredige posities op de arbeidsmarkt, ongeacht migratieachtergrond' houdt Significant Public in opdracht van het ministerie van SZW bij hoe de arbeidsmarktkansen en -positie van personen met verschillende migratieachtergronden zich ontwikkelen. Onlangs is de derde meting van deze monitor verschenen.
In het onderwijs is vooruitgang te zien van verschillende groepen met een migratieachtergrond, zo blijkt uit de meting. Dit leidt tot steeds hogere opleidingsniveaus, en daarmee neemt de achterstand ten opzichte van burgers zonder migratieachtergrond af.
Arbeidsmarkt blijft achter
Deze vooruitgang in het onderwijs wordt door de arbeidsmarkt onvoldoende benut: hier komen mensen met migratieachtergrond nog steeds veel drempels tegen. Ondanks de steeds betere onderwijsprestaties is er daardoor geen structurele inhaalslag op de arbeidsmarkt te zien. De monitor bevestigt bovendien dat de grootste achterstanden op de arbeidsmarkt te zien zijn bij mensen met een buiten-Europese migratieachtergrond, met name de eerste generatie.
Mensen met een buiten-Europese migratieachtergrond zijn het vaakst werkloos en ontvangen het vaakst bijstand, blijkt uit de meting. Ook kunnen de studenten en afgestudeerden met buiten-Europese migratieachtergrond moeilijker een stage of baan vinden dan studenten en afgestudeerden zonder migratieachtergrond. Bovendien hebben ze bovengemiddeld vaak onzekere en laagbetaalde banen. Zo hebben ze tot bijna 50% vaker een inkomen onder sociaal minimum als ze als ZZP-er werken, dan ZZP-ers zonder migratieachtergrond.
Positieve ontwikkelingen
De monitor laat een aantal lichtpuntjes op de arbeidsmarkt zien. Zo is een gestage stijging in de participatie van vrouwen te zien, waardoor de achterstand ten opzichte van mannen afneemt. Dit geldt voor zowel vrouwen met als zonder migratieachtergrond. Ook is bij de tweede generatie mensen met buiten-Europese achtergrond een bovengemiddeld sterke daling van de werkloosheid te zien de laatste jaren. Hierbij is het wel belangrijk om te beseffen dat we met een ongekende arbeidsmarktkrapte te maken hebben. Deze monitor laat net als eerder onderzoek zien dat de werkloosheid van mensen met een migratieachtergrond in economische hoogtijdagen daalt, om bij een eerste economische tegenslag weer te stijgen.
Rapport, factsheets, dashboard
De conclusies van de meting zijn te lezen in het rapport, zie de gele knop 'download deze publicatie'. Ook is er een dashboard gemaakt waarop de bezoeker zelf door de conclusies heen kan wandelen en aanvullende analyses op de onderliggende data kan uitvoeren. Daarnaast verschenen er vier factsheets:
- Overkoepelende factsheet
- Factsheet culturele diversiteit op het werk en verschillen in posities tussen groepen
- Factsheet algemene arbeidsmarkt indicatoren en sociale zekerheid
- Factsheet onderwijsprestaties van jongeren met een migratieachtergrond en hun kansen op de arbeidsmarkt tijdens en na de studie
Publicatie details
- Titel
- Monitor gelijkwaardige kansen en evenredige posities op de arbeidsmarkt, ongeacht migratieachtergrond
- Auteur
- Michiel Bosma, Maartje Gielen, Victor Hoornweg, Lisa Geerts en Inge Clemens
- Uitgever
- Significant Public
- Jaar van uitgave
- 2023
- Aantal pagina's
- 109