Documentaire: De blauwe familie

Politiemensen die melding maken van racisme en discriminatie zien weinig verandering op de werkvloer. Slachtoffers worden weggepest, weggepromoveerd of ontslagen. Inclusiviteit wordt door de korpsleiding met de mond beleden, maar de praktijk is anders. In de documentaire De blauwe familie (2022) komt dit aan bod.

123RF

Tijdsinschatting voorgestelde lesopzet (leestijden/lengte film etc. wordt in tekst aangegeven): 90 minuten

Lesopzet

Deze documentaire beschrijft op een indrukwekkende manier hoe racisme en discriminatie bij de politie voorkomen. De documentaire heeft veel media-aandacht gekregen, onder meer bij NOS Journaal, Nieuwsuur en Op1. Er volgde ook een Kamerdebat. De organisatie Controle Alt Delete, die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de documentaire, heeft op hun website een FAQ samengesteld (hier). De film kan klassikaal worden bekeken en besproken, eventueel samen met de publicaties rondom de film. De onderstaande vragen kunnen helpen om een gesprek op gang te brengen:

  1. In de eerste minuten van de film hoor je telefoongesprekken. Wat gebeurt hier?
  2. De voorzitter van de politiebond zegt (rond de 25 minuten): “wie praat, die gaat”. Wat beschrijft hij hier? Waarom is dat een probleem voor de politie?
  3. Welk probleem stelt de documentaire aan de kaak?
  4. Wat kan de hrm-afdeling doen? Wat zou jij als hrm-medewerker doen?

Doel materiaal

Documentaire over racisme en discriminatie bij de politie.

Bekijk de documentaire