Racisme in de jeugdzorg: wat weten we en wat kunnen we eraan doen?

Verschillende jongeren die in de jeugdzorg hebben gezeten en een migratieachtergrond hebben, ervaren dat zij negatiever behandeld werden vanwege hun afkomst. Ook is bekend dat jongeren met een migratieachtergrond eerder geplaatst worden in zwaardere vormen van jeugdzorg. Racisme in de jeugdzorg is daarmee mogelijk een ernstig probleem waar nog geen duidelijke aanpak voor lijkt te zijn ontwikkeld. Meer onderzoek op dit terrein is nodig, komt naar voren uit een rapport over discriminatie in de zorg van Movisie en het Verwey-Jonker Instituut, waarin een deel specifiek ging over de jeugdzorg. Het gehele onderzoek werd gedaan in opdracht van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme.

Discriminatie op grond van afkomst speelt op vele terreinen in Nederland, zo weten we uit diverse onderzoeken. Bijvoorbeeld op de arbeids- en woningmarkt. In de jeugdzorg gaat het onder meer om discriminatie: 

  • vanuit professionals naar cliënten; 
  • vanuit cliënten naar professionals; 
  • tussen professionals onderling (denk aan discriminatie op de werkvloer);
  • tussen cliënten onderling (denk aan kinderen en jongeren die samenleven in een groep);  
  • op een meer institutioneel niveau (in instrumenten, beleid etc.). In dat geval spreken we ook wel van institutioneel racisme.  

In dit artikel beschrijft Movisie de belangrijkste resultaten voor deze verschillende vormen van discriminatie en racisme in de jeugdzorg. Ook worden tips gegeven om dit aan te pakken.

Naar het artikel