Inspirerende vrouwen: 8 kijk-, lees- en luistertips voor Internationale Vrouwendag 2024
Eén wereld, duizend vrouwen. Dat is het thema van Internationale Vrouwendag in 2024. Op 8 maart draait het om het vieren van overeenkomsten én verschillen. Wereldwijd wordt de kracht van mensen die zich als vrouw identificeren gevierd. In vele boeken en tentoonstellingen staan inspirerende en veelzijdige vrouwen centraal. Op zoek naar inspiratie? KIS-medewerkers zetten een aantal ontroerende en hoopvolle tips voor je op een rijtje.
1. Film/boek/theater: The Colour Purple
De hoofdpersoon Celie wordt ondanks huiselijk geweld en discriminatie een krachtige zelfstandige vrouw. Zij is een inspiratiebron voor velen. Het verhaal The Colour Purple is in verschillende vormen uitgebracht en zijn allemaal aanraders: het boek van Alice Walker, de film uit 1985, de toneelbewerking door Astrid Roemer en de nieuwste verfilming.
2. Fototentoonstelling: Pioniers – Fotografie door vrouwen
Vrouwen zijn altijd al actief geweest in de fotografie en waren vaak vooruitstrevend en revolutionair. Toch werd hun werk vaak onderbelicht. Pioniers – Fotografie door vrouwen is de eerste tentoonstelling over de rol van vrouwen in de geschiedenis van de fotografie. De tentoonstelling bestaat uit bijna 200 vernieuwende foto’s, gemaakt door 43 bekende en minder bekende fotografen. Lees meer over de tentoonstelling.
3. Boek: Meisje, vrouw, anders
In het boek Meisje, vrouw, anders van Bernardine Evaristo zijn twaalf personages met allemaal hun eigen verhaal op de één of andere manier met elkaar verbonden. De personages zijn allemaal vrouwen van kleur en stuk voor stuk krachtig, onafhankelijk en doelbewust. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere discriminatie, uitsluiting, feminisme, verdeeldheid en bestaanszekerheid.
De positie van vrouwen wereldwijd
In het rapport Global Gender Gap Index wordt jaarlijks verslag gedaan van de positie van vrouwen wereldwijd. Dat gebeurt op basis van vier pijlers: economische participatie en kansen, onderwijs, gezondheid en politieke empowerment. Op wetenschappelijke wijze wordt de – vaak nog schrijnende – positie van vrouwen wereldwijd per land uiteengezet. Een thema dat nog steeds de nodige aandacht verdient. Ook in Nederland, want met de 28e plaats op de wereldranglijst moeten we het nodige verbeteren voor meisjes en vrouwen. De ranglijst wordt al vanaf 2006 jaarlijks opgesteld. De rapporten van voorgaande jaren zijn ook terug te vinden. Lees meer: Global Gender Gap Report 2023 | World Economic Forum (weforum.org).
4. Kunst: Faces of Freedom
Faces of Freedom is een reeks van vier unieke kunstwerken, speciaal geschilderd voor Amnesty door kunstenaar Cliff Deun. In het bijzonder lichten we twee portretten uit: Malala Yousafzai, een Pakistaanse activist die zich inzet voor het recht op educatie voor meisjes wereldwijd en Nasrin Sotoude, een Iraanse advocaat en mensenrechtenactivist. Bekijk de portretten hier.
5. Boek: Ga als een rivier
Het boek Ga als een rivier van Shelley Read gaat over een meisje dat in het racistische Colorado van de jaren vijftig woont. Als ze een relatie aangaat met een jongen die een oorspronkelijke bewoner van Amerika is, verandert haar hele leven. Desondanks weet ze overeind te blijven. Een prachtig verhaal over verlies, familie, ongelijkheid en liefde.
6. Podcast: De Erfenis
In aflevering 4 en 5 van de podcast De Erfenis vertelt Rachida over hoe haar familie is getekend door huwelijksdwang en huiselijk geweld. Wanneer ze zelf een eind maakt aan haar gedwongen en gewelddadige huwelijk, komt ze erachter dat vele generaties voor haar hetzelfde hebben meegemaakt. Toch wordt er veel gezwegen en breekt haar familie met haar. De indrukwekkende podcast gaat over de impact van intergenerationeel trauma en hoe Rachida film en storytelling inzet om dit te verwerken. Lees meer over de podcast.
7. Boek: Droom Groot
Eva Jinek interviewt in Droom groot haar rolmodellen. Vrouwen die uitzonderlijk presteren én bereid zijn om te vertellen over hun strijd die daaraan voorafging. Kwetsbaar en eerlijk delen ze hun verhalen over thema’s als eenzaamheid, het verlies van gezondheid, seksisme, vooroordelen en een troosteloze jeugd. Een leerzaam boek over kracht en doorzettingsvermogen.
8. Tentoonstelling: Kinderen van de Haagse School
Een deel van de tentoonstelling Kinderen van de Haagse School is specifiek gericht op vrouwen in de kunst. Vrouwelijke kunstenaars portretteerden graag kinderen, terwijl ze vaak zelf geen kinderen hadden. Ze kozen er meestal bewust voor om niet te trouwen en geen kinderen te krijgen, omdat het ongepast was om te werken en geld te verdienen als je getrouwd was. Het is bijzonder dat deze tentoonstelling aandacht geeft aan schilderijen van kinderen door onder anderen Wally Moes en Barbara van Houten. Lees meer over de tentoonstelling.