Oproep: Jouw interventie tegen online discriminatie in de database effectieve aanpak discriminatie?

Heb jij een training, workshop, adviestraject, lespakket of andere interventie ontwikkeld om discriminatie, vooroordelen en/of stereotypen te verminderen? En wil jij die bekender maken bij gemeenten in het hele land? Doe dan mee aan een traject van KIS waarmee je in een landelijke database voor goed onderbouwde antidiscriminatie-interventies kan komen! We zijn specifiek op zoek naar interventies die zich richten op het verminderen van online discriminatie. Let op: er zijn nog maar een aantal plekken beschikbaar.

Artikel
Discriminatie

Waarom deze database?

Deze interventie-database van KIS is in het bijzonder ontwikkeld voor gemeenten. Als gemeenten discriminatie willen aanpakken, bijvoorbeeld in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, online, in de sport of in de buurt, dan kunnen zij in de database gericht zoeken op dit domein en op discriminatiegrond. Vervolgens zijn er interventies te zien die hier mogelijk toegepast kunnen worden. Gemeenten kunnen dan bekijken welke interventie het beste past bij de situatie en bij de organisatie. Deze interventies kunnen dan worden uitgevoerd bijvoorbeeld door middel van subsidie. Naast gemeenten kunnen ook andere partijen die op zoek zijn naar een antidiscriminatie-interventie gebruikmaken van de database, zoals scholen, bedrijven of sportclubs.

Hoe kom je in de database?

De vereiste om te worden opgenomen in de database is dat er een (korte en globale) wetenschappelijke onderbouwing ligt voor de interventie of methode. Bij deze onderbouwing willen wij vanuit KIS graag ondersteuning bieden. Daarom bieden we het volgende traject aan:

  • Doe mee aan een workshop in Utrecht waarin theoretische kennis wordt gegeven vanuit KIS: over werkzame mechanismen tegen discriminatie, het verminderen van vooroordelen en over de onderbouwing van een interventie.
  • Ga als interventie-ontwikkelaar/-eigenaar tijdens de workshop aan de slag met een (korte) beschrijving en onderbouwing van je interventie.
  • Werk vervolgens deze beschrijving en onderbouwing verder uit. Hierbij is feedback vanuit KIS mogelijk op verschillende momenten.

Als de beschrijving en onderbouwing als ‘voldoende’ wordt beoordeeld, dan wordt deze opgenomen in de database.

In de workshop werken we met deze checklist: hierin staan bewezen werkzame mechanismen beschreven om discriminatie, vooroordelen of stereotypen te verminderen. Ook staat er in wat bewezen is dat niet werkt of zelfs averechts werkt. Aan de hand van deze checklist kun je de eigen interventie onderbouwen. Maar wellicht heb je ook zelf kennis en theorieën die je kunt gebruiken voor je onderbouwing.

Doel: een wetenschappelijke onderbouwing én bekendheid vergroten van de interventie/methode.

Opgeven voor dit (gratis) traject is mogelijk indien de interventie gericht is op het verminderen van stereotypen, vooroordelen en/of discriminatie onder individuen of groepen mensen, binnen bepaalde contexten of organisaties. Een interventie kan een aanpak, methode, initiatief, plan of project zijn om een probleem op een doordachte manier op te lossen. 

Beperkt plek

Er zijn vele aanmeldingen binnengekomen. Daarom zijn we alleen nog op zoek naar interventies gericht op online discriminatie. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar.

Wat zijn de voordelen om mee te doen?

  • Meer bekendheid voor de interventie bij gemeenten via de KIS-database.
  • Een wetenschappelijke onderbouwing van de interventie (handig voor aanvragen bij fondsen).
  • Waar nodig, handvatten voor het aanscherpen/optimaliseren van de interventie.
  • Andere antidiscriminatie-interventie-eigenaren/-ontwikkelaars ontmoeten.
     

Reacties deelnemers op een eerdere vergelijkbare workshop

’Leuk en goed om meer te horen over effectiviteit van interventies.’

’Concrete handvatten, structuur, wetenschappelijke onderbouwing. Zonder hoogdravendheid.’

’Heel veel nieuwe ideeën opgedaan.’

’Gedachten en ervaringen delen met mensen uit dezelfde sector is prettig.’
 

Meld je aan

Wil jij je interventie over online discriminatie versterken met een wetenschappelijke onderbouwing en de interventie laten opnemen in de KIS-database? Ben je daarnaast bereid tot deelname aan één (fysieke) workshop op locatie in Utrecht?

De workshops zijn op woensdag 15 mei van 09.30 tot 13.00 uur of op donderdag 23 mei van 12.30 tot 16.00 uur. Lunch wordt door ons verzorgd. Meld je aan via het aanmeldformulier en geef aan welke datum je zou kunnen. Heb je geen voorkeur? Vink dan beide data aan. Met vragen kan je e-mailen naar Koen Kros, k.kros@movisie.nl.

Meer informatie?Neem contact op met:

Koen Kros

icon_chevron Stuur een e-mail
icon_chevron 030-7892001
Afbeelding