Populair in juni

De risicofactoren in de opvoeding die onbewust bijdragen aan de voedingsbodem voor radicalisering, een blog dat dé Surinaamse opvoeding niet bestaat, vier vragen aan Nazmiye Oral en meer. Hier vindt u de best gelezen artikelen van de afgelopen maand.

Artikel

1. 'Opvoeders dragen soms onbewust bij aan voedingsbodem radicalisering'

Opvoeding is een belangrijk onderdeel van de preventieve aanpak van radicalisering. Met deze woorden opende 16 juni de SZW-werkconferentie Weerbaar Opvoeden voor professionals uit beleid, praktijk en wetenschap. Hoogleraar Trees Pels gaf er een pitch over onbewuste risicofactoren in de opvoeding.

2. Blog Marjolijn Distelbrink: Dé Surinaamse opvoeding bestaat niet

Het artikel van Sheila Sitalsing in de Volkskrant heeft nogal wat stof doen opwaaien. Sitalsing schrijft met waardering over de Surinaamse opvoeding. Wat mij opvalt aan haar stuk en de reacties daarop is dat de verschillen tussen dé Surinaamse en dé Nederlandse opvoeding zo scherp worden neergezet.

3. 'Nieuwe migranten zoeken informatie via eigen netwerk'

De resultaten van de enquête onder Nederlandse gemeenten gaven het al aan: er is nog niet genoeg zicht op de levens, knelpunten en wensen van nieuwe migranten uit Midden-, Oost- en Zuid-Europa. 'In een verdiepende studie bekijken we nu de situatie vanuit de migranten zelf. Het valt ons op dat zij vooral informatie zoeken via het informele circuit.'

4. 'Erken onze peer educators'

Peer educators van zelforganisaties vervullen een belangrijke rol bij kennisoverdracht en bewustwording over taboeonderwerpen als huwelijksdwang, eergerelateerd geweld en homoseksualiteit. Gemeenten moeten daarom hun bijdrage meer erkennen. Dat stellen migrantenorganisaties tijdens een bijeenkomst.

5. Vier vragen aan Nazmiye Oral

Vier vragen, vier antwoorden. Deze maand aan de Turks-Nederlandse schrijfster en actrice Nazmiye Oral. In de theatervoorstelling Niet meer zonder jou ging ze met haar moeder een openbaar gesprek aan over de kloof tussen de Nederlandse en Turkse cultuur en de botsing tussen twee generaties.