Fyjas racisme en discriminatie keurmerk

Fyjas is een anti-discriminatie/racisme keurmerk dat bedoeld is om elke vorm van discriminatie een halt toe te roepen. Daarnaast zijn er gespecificeerde normen voor (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en pedagogisch verantwoord opleiden en begeleiden. Dit anti-discriminatie/racisme keurmerk kan ingebed worden in alle bedrijven en instellingen in alle sectoren, zowel publiek als privaat. Denk hierbij aan het onderwijs en overheidsinstellingen.

Deze tekst is opgesteld door de interventie-eigenaar en aan de hand van de verandertheorie door KIS getoetst. Neem voor meer informatie contact op met de contactpersoon.

Met dit keurmerk wordt een positieve sociale norm neergezet. Het keurmerk is een handige leidraad en kwaliteitsmanagementsysteem dat gebouwd is op ISN 9001 norm. Als dit keurmerk geïmplementeerd en goedgekeurd is door onafhankelijke auditoren kunnen organisaties, instellingen en instituties van onze maatschappij aantonen dat ze werken op een inclusieve & gelijkwaardige manier, vrij van polarisatie en gebruikmakend van een holistische aanpak en een PCDA-cyclus. Het laatste zorgt voor de continuïteit. Alles bij elkaar ontstaat er een sociaal veilige omgeving voor iedereen.

Bij de start van de implementering van het-keurmerk en het pad naar het verkrijgen van het certificaat is het essentieel dat iedereen binnen de organisatie beseft dat het Fyjas keurmerk een proces is, een voortdurende cyclus van de PDCA-cirkel: Plan-Do-Check-Adapt.

Doelgroepen van de interventie

Dit keurmerk kan worden ingezet door publieke en private instellingen/instituties (denk aan overheidsinstanties, gezondheidszorg, onderwijs en het bedrijfsleven), waardoor de doelgroep alle medewerkers zijn van deze organisaties.

Doel van de interventie

Het hoofddoel van de interventie is om als praktische leidraad voor organisaties en instellingen in de publieke en private sector racisme en discriminatie op een systematische manier (PDCA-cyclus) een halt toe te roepen.

Subdoelen

  • Team en management grijpen in bij racisme en discriminatie.
  • Team en management herkennen racisme en discriminatie.
  • Team en management sanctioneren bij racisme en discriminatie.

Werkzame mechanismen

1. Sociale norm

Met het Fyjas-keurmerk wordt de norm afgegeven dat racisme en discriminatie niet worden getolereerd.

2. Processen veranderen

Voor het accrediteren van het Fyjas-keurmerk worden via een audit de processen/beleid/regels doorgenomen van de instelling/organisatie. Om zo te achterhalen of ze voldoen aan de anti-racisme/discriminatie voorwaarden van het keurmerk.

3. Vrijblijvendheid voorbij

Met de accreditatie van het Fyjas-keurmerk wordt er verantwoording afgelegd. Bij het niet voldoen aan deze verantwoording kunnen er sancties worden opgelegd (denk aan het intrekken van het keurmerk).

4. Kennis vergroten

Wanneer uit de audit blijkt dat er aanvullende interventies nodig zijn, worden deze ingezet o.a. om de kennis rondom de aanpak van racisme en discriminatie te vergroten.

Verandertheorie

Bekijk het schema

Evaluatie

De Plan-Do-Check-Act cyclus omvat het plannen, uitvoeren, evalueren en eventueel bijstellen van activiteiten. Cyclisch evalueren heeft betrekking op het planmatig regelmatig laten terugkomen van voorgenomen handelingen, om te kijken of datgene wat je je hebt voorgenomen ook daadwerkelijk is gerealiseerd.