Populair in april

Een interview met een oud-vluchteling, het essay van Hans Boutellier over de 'omstreden vluchteling' en een lijstje met negen integratiestudies die u niet mag missen. Deze en meer artikelen staan in de top 5 van onze best gelezen artikelen van april. De best gelezen stukken op een rij:

Artikel
Algemeen

1. 'Je hebt zelf de keuze: blijf je vluchteling of word je burger?'
Hij noemt zichzelf geen rolmodel, maar business case. Masoud Banbersta (34) kwam in 2003 als vluchteling aan in Nederland maar is vooral ‘gewoon Nederlands burger’. Een gesprek over ambitie, zelfredzaamheid en de ‘Nederlandse droom’.

2. De omstreden vluchteling (verkort essay Hans Boutellier)
De huidige stroom omstreden vluchtelingen draagt bij aan een groeiend besef dat de bevolkingssamenstelling van Nederland niet alleen definitief is veranderd, maar dat ook zal blijven doen. Gezien de groeiende diversiteit worden de kwaliteit en continuïteit van de instituties, oftewel hoe we Nederland organiseren, de inzet van beleid. En dat gaat niet zonder slag of stoot.

3. Deze 9 integratiestudies mag u niet missen
Welke studies op het snijvlak van integratie en diversiteit mag u zeker niet missen? Onderzoeker Mehmet Day (Verwey-Jonker Instituut) selecteert negen studies die vorig jaar zijn gepubliceerd en die volgens hem gezien de actualiteiten in het oog springen.

4. Hoe knopen leraren en jongerenwerkers gevoelige gesprekken aan met moslimjongeren?
Handelingsverlegenheid in gesprek met moslimleerlingen over gevoelige onderwerpen; veel leerkrachten en jongerenwerkers hebben er mee te kampen. Of het nu gaat om de strijd in Syrië, terroristische aanslagen of cartoons van de profeet Mohammed. De gemakkelijkste weg lijkt om deze kwesties dan maar uit de weg te gaan. Ons advies: niet doen, blijf in dialoog. Maar hoe doet u dat? Tien tips.

5. This is me! essaywedstrijd
Honderd keer solliciteren voor een stage of geweigerd worden in de kroeg. Alleen maar omdat je een kleurtje hebt of een hoofddoek draagt. Dit geeft je soms het gevoel dat je in Nederland niet mag zijn wie je bent. Of dat je wordt uitgesloten. Hoe eis jij toch jouw plek op in de Nederlandse samenleving zonder te moeten kiezen tussen jouw verschillende culturen? Deel je verhaal via de This is me! essaywedstrijd, inspireer andere jongeren en win € 1.000!