Deactiveer Microagressies op het Werk

'Deactiveer Microagressies op het Werk' is een cruciale tool om werkomgevingen te transformeren tot omgevingen waar respect en waardering voor diversiteit de norm zijn. De training helpt deelnemers te begrijpen dat microagressies, hoewel ze subtiel kunnen zijn, een diepgaand effect hebben op het welzijn van mensen en de algehele productiviteit van een team. De training bevat een algemene presentatie over microagressies, interactieve momenten en praktijkoefeningen.  
 

Deze tekst is opgesteld door de interventie-eigenaar en aan de hand van de verandertheorie door KIS getoetst. Neem voor meer informatie contact op met de contactpersoon.

Doelgroepen van de interventie

Diverse teams van organisaties, scholen, (sport)clubs, overheidsinstanties en cultureel-maatschappelijke instellingen die de dialoog willen aangaan over sociale buitensluiting en vervolgens gemotiveerd actief handelen vanuit dat bewustzijn. Dit omvat bijvoorbeeld recruiters van een overheidsorganisatie, stagecoördinatoren van mbo's/hbo's/universiteiten, productieteams van een farmaceutisch bedrijf, programmamakers van een culturele instelling, beleidsmedewerkers bij een overheidsinstelling, coaches, bestuursleden, ziekenhuispersoneel, afdelingen van serviceorganisaties, enzovoort. 
De deelnemers zijn volwassenen met diverse ervaringen, perspectieven en achtergronden. De gemeenschappelijke factor is dat ze ofwel samenwerken of deel uitmaken van een organisatie en/of team.

Doel van de interventie

Het bevorderen van een omgeving dat divers, veilig, gelijkwaardig en inclusief is door het aanmoedigen van bijstanders/omstanders om vaker en constructief in te grijpen bij situaties van sociale uitsluiting  dat wordt veroorzaakt door microagressie. 
Met deze training willen we een inclusieve, veilige en gelijkwaardige omgeving bevorderen door omstanders aan te sporen om frequenter en adequater in te grijpen bij situaties van sociale uitsluiting, dat wordt veroorzaakt door microagressie. 

Subdoelen

  • De deelnemers weten wat microagressie  is en wat voor impact microagressie kan hebben wanneer niet wordt tegengegaan. 
  • De deelnemers zijn gemotiveerder om aan de slag te gaan met het tegengaan van microagressie.
  • De deelnemers zijn in staat om constructief in te grijpen en inclusiever te handelen.

Werkzame mechanismen

  • Kennis overdragen
  • Bewustwording
  • Sociale norm
  • Gezamenlijk plannen maken
  • Publieke commitment

Verandertheorie

Bekijk het schema

Evaluatie

  • We hebben mondeling gevraagd op het einde van de interventie naar de waardering/ tevredenheid van de deelnemers (‘Wat vonden jullie ervan?’) 
  • We hebben via een formulier (online tool) gevraagd naar de waardering/ tevredenheid van de deelnemers (denk aan vragen zoals 'Wat vond je er goed aan?', 'Welke tips heb je nog?', 'Wat kan er nog beter?' etc.)
  • We hebben een kwalitatieve evaluatie gedaan in de vorm van ‘ervaren baat’ onderzoek; dat houdt in dat we deelnemers na afloop van de interventie bevraagd hebben (via interviews, groepsinterviews of focusgroepen) over wat de interventie hen heeft opgeleverd en wat zij doen met het geleerde in de praktijk (denk aan vragen zoals 'Wat heb je in de praktijk veranderd na het volgen van de interventie?') 

Regelmatige participatieve observatie bij de trainingen. Ophalen van ervaringsverhalen: wat nemen de deelnemers mee en waar gaan de deelnemers aan werken. 
Op basis van deze evaluaties hebben we de interactieve sessies aangepast. De voorbeelden van microagressie aangepast naar voorbeelden die in Nederland 'actief' zijn. Ik maak gebruik van Slido waardoor de deelnemers anoniem voorbeelden kunnen delen zonder naming & shaming. 

Onderzoek

Dit programma is gebaseerd op research van Disarming Racial Microaggressions: Microintervention Strategies for Targets, White Allies, and Bystanders Derald Wing Sue, Sarah Alsaidi, Michael N. Awad, Elizabeth Glaeser, Cassandra Z. Calle, and Narolyn Mendez Teachers College, Columbia University

Microintervention Strategies: What You Can Do to Disarm and Dismantle Individual and Systemic Racism and Bias