Met Andere Ogen Inclusie Route, een interventie voor teams - Critical Mass

In deze interventie maken we gebruik van interactieve multimediale werkvormen om de bewustwording te vergroten rondom sociale uitsluiting en discriminatie, deze bespreekbaar te maken en de actiebereidheid te vergroten in de vorm van handelingsperspectieven. De route bestaat uit een vast onderdeel en de keuze uit twee verschillende modules. Het vaste interventie onderdeel bestaat uit een VR ervaring. Met deze VR ervaring kijkt de deelnemer mee over de schouder van zowel de hoofdpersoon als de omstander bij een situatie van racisme, discriminatie en/of sociale uitsluiting en gaan we aansluitend in gesprek over een inclusieve omgeving aan de hand van meerdere perspectieven. De inclusie route wordt vervolgd door de mogelijkheid voor deelnemers om zich verder te verdiepen in de materie middels ontwerpvragen en op maat gemaakte casussen die aanzetten tot creatief denken over de heersende en gewenste sociale norm. Een tweede optie op de route naar inclusie is het oefenen met het actief uitdragen van die inclusieve norm. Dit is een verdiepende sessie waarbij deelnemers middels theorie en training ingaan op de mechanismen van polarisatie en oefenen met begrenzen en uitnodigen.

Deze tekst is opgesteld door de interventie-eigenaar en aan de hand van de verandertheorie door KIS getoetst. Neem voor meer informatie contact op met de contactpersoon.

Doelgroepen van de interventie

Diverse teams van organisaties, scholen, (sport)verenigingen, overheid en cultureel maatschappelijke instellingen die het gesprek aangaan over sociale uitsluiting en die vervolgens vanuit dat bewustzijn met de (gehele) organisatie actief handelen. Bijvoorbeeld stage coördinatoren van een ROC, productieteams van een farmaceutisch bedrijf, Programmamakers van een culturele instelling, beleidsmedewerkers bij een overheidsinstelling, studenten van de opleiding toerisme, 
coaches, bestuursleden en ouders van een sportvereniging, sportteams, ziekenhuis medewerkers, afdelingen van dienstverlenende organisaties, etc. De deelnemers zijn jongvolwassenen vanaf de leeftijd van 15 jaar, met diverse ervaringen, perspectieven en achtergronden. De verbindende factor is dat zij of samenwerken of deel uitmaken van een organisatie en/of team.

Doel van de interventie

Het bevorderen van een inclusieve, veilige en gelijkwaardige omgeving door het stimuleren van 
vaker en adequater ingrijpen door omstanders bij situaties van sociale uitsluiting in het bijzonder 
racisme en discriminatie. 

Deelnemers grijpen vaker en adequater in wanneer zij getuige zijn van discriminatie en in het bijzonder racisme.
In het nagesprek en de werksessies worden zij aangemoedigd om:

  1. na te denken over (individuele) handelingsperspectieven en 
  2. oplossingen met elkaar te bespreken en/of mee te oefenen die zij vervolgens kunnen toepassen om aan de inclusieve norm bij te dragen. 

Subdoel(en)

  • Inleving in de schadelijke gevolgen van sociale uitsluiting/ discriminatie. Weten wat het is en wat het doet, het kunnen herkennen (bewustzijn/ empathie)
  • Stimuleren om buiten je eigen perspectief te kijken naar de ander, situaties etc.(stimuleren van perspectiviteit)
  • Omstanders/ organisaties activeren om in te grijpen
  • Gezamenlijk normstelling: met elkaar normeren over de inclusieve werksfeer.
  • Weten hoe je kan ingrijpen bij sociale uitsluiting, doorbreken van oude patronen en ongezonde groepsdynamiek
  • Weten wat je eigen rol is en wat je kan doen (bewustzijn en handelingsperspectief

Werkzame mechanismen

  • Inleving en Empathie
  • Sociale Norm
  • Flexibel denken & out of the box denken 
  • Samenwerken: Het creëren van een wij gevoel door samenwerken en aanspreken als gedeelde identiteit (werknemers x, team y)
  • Handelingsvaardigheden en handelingsbekwaamheid vergroten

Verandertheorie

Bekijk hier het schema

Evaluatie

Regelmatige participatieve observatie bij de trainingen. 
Enquête formulieren - middels het scannen van een QR-code voor de deelnemers.
Ervaringsverhalen ophalen: wat heeft de interventie opgeleverd.

Onderzoek

Met andere ogen VR beleving – Movisie