Grip op onzichtbare jongeren

Jongeren aan de onderkant van de arbeidsmarkt worden sterk getroffen door oplopende werkloosheid. Een deel van hen verdwijnt uit het zicht na vertrek uit het onderwijs, veelal zonder goede startkwalificatie. Een onderzoek naar profiel, succesfactoren en beleidsaanbevelingen.

KIS publicatie
Jeugd en opvoeding

Deze ‘onzichtbare jongeren’ werken niet, hebben geen recht op een uitkering en krijgen geen begeleiding om aan hun toekomst te werken. Zij zijn voor gemeenten moeilijk bereikbaar, en benutten de diensten van reguliere instanties en de kansen van de aanpak jeugdwerkloosheid onvoldoende. Gebrek aan toekomstperspectief kan ertoe leiden dat zij zich afkeren van de maatschappij.

FORUM verkende het profiel van deze onzichtbare jongeren. In vijf gemeenten werden innovatieve benaderingen uitgetest om deze jongeren in de aanpak jeugdwerkloosheid effectief te bereiken en concrete kansen te bieden. In de publicatie wordt een beeld geschetst van deze jongeren en een aantal good practices besproken die hen effectief verder helpen. De succesfactoren van deze good practices geven concrete aanknopingspunten om specifieke aandacht voor onzichtbare jongeren in de aanpak jeugdwerkloosheid in te bouwen.

Publicatie details

Auteur
Lisette Massink, Dick Groenendijk
Uitgever
FORUM
Jaar van uitgave
2014