Populair in juli

De blogs waren populair in juli, met name die over de mythe van taalbeheersing, over de twee jonge moslims die naar het buitenland vertrokken en de zoektocht naar een nieuw integratiejargon. Hieronder vindt u de vijf best gelezen stukken van de maand. 

Artikel
Algemeen

1. Blog Martijn de Koning: Laat me met rust, ik vertrek
Waarom gaan jonge moslims weg uit Nederland? Het is een vraag die ons al enige tijd bezighoudt. Hoewel het aantal Nederlandse irreguliere strijders in Syrië en Irak ongekend hoog is, gaat het ook om niet meer dan 250 op 825.000 moslims. Dat is 0,03 procent. Maar zij zijn beslist niet de enigen die vertrekken.

2. Blog Halleh Ghorashi: De mythe van taalbeheersing
Vanaf de jaren '90 wordt het leren van de Nederlandse taal beschouwd als een van de belangrijkste voorwaarden voor integratie. De veronderstelling dat het migranten ontbreekt aan taalcompetentie is zo vanzelfsprekend en alomtegenwoordig in het Nederlandse discours, dat het tot een mythe is geworden. Deze veronderstelling heeft een effect van uitsluiting op migranten.

3. Blog Ikram Taouanza: Wat nou allochtonen?
‘Integratie en samenleving? Serieus, Ikram, wat heb je daar te zoeken?’ Hij kijkt me aan alsof ik iets belachelijks zeg. Mijn vriend is dit thema spuugzat. Net zoals iedereen uit mijn nabije kring eigenlijk. De zogenaamde nineties-kids zijn hier geboren en getogen.

4. 'Vroeger waren het de zwarten, nu de moslims'
De tentoonstelling Wit over Zwart zorgde ruim 25 jaar geleden voor veel beroering. Bedenker en stuwende kracht achter de expositie met beelden van zwarten in de westerse populaire cultuur was de Curaçaos-Nederlandse kunstenaar, conservator, film- en theatermaker Felix de Rooy. Hoe kijkt hij terug en hoe zit het anno 2015: is de beeldvorming in media, film en reclame minder stereotype dan voorheen?

5. 'Bereik de mantelzorger met maatwerk en cultuursensitiviteit'
Diversiteit is nog steeds een grote onbekende bij organisaties die steun bieden aan mantelzorgers. Sommige partners of kinderen die voor familieleden zorgen, ontvangen hierdoor geen ondersteuning van hulpverleners en welzijnswerkers. Jamila Achahchah (Kennisplatform Inclusief Samenleven) pleit voor maatwerk en cultuursensitiviteit.