Wat motiveert het mkb om aan de slag te gaan met objectief werven en selecteren?

Niet afgaan op de ‘klik’ met de kandidaat of je laten leiden door je gevoel dat deze ‘goed in het team past’, maar in plaats daarvan systematisch checken welke kandidaat de beste competenties heeft. Dat is objectief werven en selecteren in een notendop. Steeds meer grote bedrijven zijn hier al mee aan de slag, maar hoe zit dat met het mkb? KIS heeft in 2023 onderzocht of objectief werven en selecteren mkb’ers aanspreekt. In deze online publicatie beschrijft KIS het onderzoek en de uitkomsten.

Liever als artikel lezen?

Deze online publicatie is ook als artikel te lezen. 

Bekijk het artikel

Auteurs: Jolien Geerlings, Marit Verstappen, Hanneke Felten en Serena Does.

Online publicatie
Werk

Drie argumenten

In dit onderzoek onderzoeken we drie argumenten om te gaan objectief werven en selecteren: 

  • de fairness case (het is eerlijker, minder discriminatie);
  • de business case (het is goed voor je bedrijf, je vindt de beste kandidaat ermee);
  • de legal case (je voldoet hiermee makkelijker aan de nieuwe wet).

In dit hoofdstuk lees je meer over wat deze argumenten inhouden.

Objectief werven en selecteren heeft volgens wetenschappers twee duidelijke voordelen waarom het goed is om op deze manier kandidaten te selecteren. Het eerste voordeel is dat je op deze manier de beste kandidaat vindt en dat is goed voor je bedrijf. Het is te beschouwen als een business case. Het tweede voordeel dat wetenschappelijk onderzoek daarnaast heeft ontdekt is dat het bias vermindert. Concreet betekent dit dat de invloed van de (onbewuste) vooroordelen en stereotypen van de selecteurs op het selectieproces vermindert. Vrijwel iedereen heeft deze onbewuste vooroordelen en stereotypen. Bijvoorbeeld dat je bepaalde onbewuste denkbeelden hebt ten aanzien van een sollicitant van 60+ of een sollicitant uit Syrië. Maar ook vinden veel mensen onbewust een kandidaat aardiger die op henzelf lijkt, dit wordt ook omgeschreven als ‘een klik hebben met iemand’. 

Een voorbeeld: als Marieke de selectie doet, een vrouw zonder migratieachtergrond van rond de 40 jaar, dan is de kans groter dat zij ‘klikt’ met Judith die dezelfde leeftijd en afkomst heeft dan met Mustafa van 25 jaar die wel een migratieachtergrond heeft. En hoewel dat menselijk is, is het een vorm van discriminatie. Discriminatie is verboden in Nederland. Helaas komt het nog steeds veel voor, ook in sollicitatieprocedures, zoals beschreven in dit KIS-artikel over objectief werven en selecteren. Objectief werven en selecteren zorgt voor meer eerlijkheid (fairness case). Daarom is er een nieuwe wet in de maak: de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. Deze wet verplicht bedrijven om discriminatie in werving en selectie tegen te gaan. Door objectief werven en selecteren in te voeren, kunnen ondernemers voldoen aan deze wet. Daarom is er nog een derde argument om objectief werven en selecteren toe te passen: je voldoet er namelijk mee aan de nieuwe wet (legal case).