Filter op thema

19 september 2018

Fractieleider Klaas Dijkhoff (VVD) blaast het oriëntalisme nieuw leven in. Hij wil criminaliteit in ‘probleemwijken’ dubbel zo hard straffen, zo kondigt hij aan in het debat over het kabinetsbeleid voor volgend jaar.

3 september 2018

Iedereen die het nieuws de afgelopen tijd gevolgd heeft, kent deze namen. Twee kinderen, jonge tieners, die opgegroeid zijn in Nederland en binnenkort uitgezet worden naar hun geboorteland, Armenië. Gastblogger Lisette van de Heg pleit voor een snellere procedure en definitieve duidelijkheid.

27 augustus 2018

Integreren is meer dan alleen Nederlands leren. Het huidige inburgeringsstelsel helpt nieuwkomers en vluchtelingen niet om met succes te integreren. Natuurlijk is het goed om hen aan te spreken op hun verantwoordelijkheden. Maar de overheid vergeet dat deze mensen onbekend zijn met het Nederlandse systeem.

26 juli 2018

Woordkunstenaar Atta de Tolk (echte naam: Fouad Bechara) was te gast op onze jaarbijeenkomst afgelopen mei. Zijn waarnemingen bundelde hij in twee spoken word columns. In het tweede deel gaat hij in op verschillen en hoe we deze samen kunnen overbruggen.

26 juni 2018

Statistieken zijn onschuldig. Maar aan de conclusies die eruit getrokken worden, kan een luchtje zitten. Dat is niet anders bij het laatste advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over de verscheidenheid naar herkomst. De fijnproevers van dikke rapporten hebben twee opties: een mening vellen op basis van de statistieken of de conclusies van de onderzoekers met een korreltje zout nemen.

26 juni 2018

In zijn zoektocht naar de oorzaak van integratieproblemen, komt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) uit bij nieuwkomers met een migratieachtergrond. Maar het gaat mis aan de top van instituties, waar men vooral probleemdossiers en achterstand ziet.  

4 juni 2018

Woordkunstenaar Atta de Tolk (echte naam: Fouad Bechara) tekende tijdens onze jaarbijeenkomst de sfeer op in een spoken word column. Hij blikt daarin terug op KIS in 2017 en kijkt met een open blik naar 2018.

29 mei 2018

Activisme. Een containerbegrip voor activiteiten die bijdragen aan een betere wereld. Een vlees- en alcoholvrij dieet, een Geert Wilders- en Zwarte Pietvrije maatschappij, een hetero- en homovrije samenleving, geen vluchtelingenproblematiek en een ozonlaag zonder gaten. Een wereld zonder terrorisme, oorlog, milieuvervuiling, rokers. Noem het maar op, of mensen maken zich er hard voor.

28 mei 2018

Het wordt warm vandaag. Er is sportdag op school. Mijn zoon is aan het vasten. Tja, wat nu? Zou ik mijn zoon ziek melden? Of gewoon naar school sturen. Want vasten kan eigenlijk geen excuus zijn om niet naar school te gaan toch? Met dit dilemma zat ik vanochtend.

24 mei 2018

Identiteitspolitiek heeft momenteel een slechte naam. Verschillende columnisten trekken hard van leer tegen bewegingen, in het bijzonder bewegingen vanuit mensen van kleur en van mensen van migrantenafkomst, die opkomen voor hun rechten.