Filter op thema

19 november 2018

Twee maanden lang bleef ik mijn e-mail checken, maar geen reactie. Het laatste wat hij zei was: ‘Ah, maak je niet druk man. Iemand met jouw kwaliteiten is zo aan het werk!’. Ik was het wachten zat en belde hem op. Een jonge Marokkaanse Nederlander verwerkte voor KIS zijn ervaringen in het zoeken naar een passende baan, in een persoonlijke blog.

25 oktober 2018

Bijna negen procent van de mbo-studenten met een migratieachtergrond heeft moeite om een stageplaats te vinden. Deze studenten moeten tien keer of vaker solliciteren om een stageplek te bemachtigen. Trainingen en campagnes zijn niet genoeg om dit tegen te gaan, aldus Malini Witlox.

1 oktober 2018

Op 1 oktober worden ouderen in het zonnetje gezet tijdens de Internationale Ouderendag. Journalist Laurie Treffers schreef in het kader van deze dag een ode aan een bijzondere oudere die haar leven wijdde aan het geven van taallessen aan vluchtelingenvrouwen.

27 september 2018

Haar zoon - half Afghaans, half Nederlands - werd tijdens een festival aangehouden voor alcoholcontrole. Zijn vrienden niet. In deze blog vertelt Annemarie van Hinsberg wat dit met haar deed, en waarom ze er voor koos om een klacht in te dienen bij de gemeente.

19 september 2018

Fractieleider Klaas Dijkhoff (VVD) blaast het oriëntalisme nieuw leven in. Hij wil criminaliteit in ‘probleemwijken’ dubbel zo hard straffen, zo kondigt hij aan in het debat over het kabinetsbeleid voor volgend jaar.

3 september 2018

Iedereen die het nieuws de afgelopen tijd gevolgd heeft, kent deze namen. Twee kinderen, jonge tieners, die opgegroeid zijn in Nederland en binnenkort uitgezet worden naar hun geboorteland, Armenië. Gastblogger Lisette van de Heg pleit voor een snellere procedure en definitieve duidelijkheid.

27 augustus 2018

Integreren is meer dan alleen Nederlands leren. Het huidige inburgeringsstelsel helpt nieuwkomers en vluchtelingen niet om met succes te integreren. Natuurlijk is het goed om hen aan te spreken op hun verantwoordelijkheden. Maar de overheid vergeet dat deze mensen onbekend zijn met het Nederlandse systeem.

26 juli 2018

Woordkunstenaar Atta de Tolk (echte naam: Fouad Bechara) was te gast op onze jaarbijeenkomst afgelopen mei. Zijn waarnemingen bundelde hij in twee spoken word columns. In het tweede deel gaat hij in op verschillen en hoe we deze samen kunnen overbruggen.

26 juni 2018

Statistieken zijn onschuldig. Maar aan de conclusies die eruit getrokken worden, kan een luchtje zitten. Dat is niet anders bij het laatste advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over de verscheidenheid naar herkomst. De fijnproevers van dikke rapporten hebben twee opties: een mening vellen op basis van de statistieken of de conclusies van de onderzoekers met een korreltje zout nemen.

26 juni 2018

In zijn zoektocht naar de oorzaak van integratieproblemen, komt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) uit bij nieuwkomers met een migratieachtergrond. Maar het gaat mis aan de top van instituties, waar men vooral probleemdossiers en achterstand ziet.